Afbeelding

Waterschapsverkiezingen: partijen en kandidaten De Stichtse Rijnlanden bekend

9 februari 2023 om 16:45 Natuur en milieu

UTRECHT Op 15 maart vinden in Nederland de waterschapsverkiezingen plaats. Deze zijn elke vier jaar tegelijkertijd met de Provinciale StatenverkiezingenAlle waterschappen in Nederland doen hieraan mee, dus ook waterschap De Stichtse Rijnlanden. Inwoners van De Stichtse Rijnlanden kunnen door te stemmen kiezen wie er zitting nemen in het algemeen bestuur. Dé manier om als inwoner invloed uit te oefenen op het waterbeheer van de regio met onderwerpen als schoon water, veilige gdijken en biodiversiteit. Het centraal stembureau stelde op vrijdag 3 februari tijdens een openbare zitting de geldigheid van de kandidatenlijsten vast en bepaalde de volgorde. Met het ongebruikt laten van de beroepsperiode tot en met 7 februari, zijn de kandidatenlijsten nu definitief.

De regel voor de volgorde van de kandidatenlijsten op het stembiljet is dat de partij met de meeste stemmen tijdens de vorige verkiezingen als eerste partij op het biljet komt te staan. De partij die daarna de meeste stemmen had, wordt als tweede ingedeeld, enzovoorts. De volgorde van partijen die voor het eerst meedoen of de vorige keer geen zetels hebben gehaald, wordt via een loting bepaald. 

14 Partijen dingen mee voor De Stichtse Rijnlanden:

Water Natuurlijk

VVD

Partij voor de Dieren

CDA

Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)

AWP voor water, klimaat en natuur

ChristenUnie

Waterschap@inwonersbelangen

50Plus

Ondernemend Water

De Groenen

Belang van Nederland (BVNL)

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

BBB

Kandidaatstelling

Waterschap- en politieke partijen stellen personen kandidaat via kandidatenlijsten. Deze zijn door het centraal stembureau beoordeeld wat terug te lezen is in het proces-verbaal van de zitting. In de dagen erna konden partijen ontbrekende of niet-kloppende stukken in orde maken waarna de kandidatenlijsten op vrijdagavond 3 februari zijn vastgesteld door het centraal stembureau. De partijen/groeperingen hadden vervolgens tot en met 7 februari de tijd om in beroep te gaan. Nu deze beroepsperiode ongebruikt is verstreken zijn de lijsten definitief.

Voorbereiden op het stemmen

Om een goede afweging voor het stemmen te kunnen maken, kunnen inwoners de online stemhulp invullen via hdsr.mijnstem.nl. Ook organiseert waterschap De Stichtse Rijnlanden een open dag. Alle inwoners uit het gebied zijn op 4 maart tussen 11.00 uur en 16.00 uur welkom op het waterschap (Poldermolen 2 in Houten).

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie