Afbeelding
BDU

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden controleert op de Kromme Rijn

13 mei 2022 om 15:00 Natuur en milieu

BUNNIK Het vaarseizoen staat voor de deur. Voor veel mensen is varen een gewilde manier om vrije tijd door te brengen. Op veel plekken is gemotoriseerd varen mogelijk, echter niet op de Kromme Rijn, tussen Werkhoven en Wijk bij Duurstede. De afgelopen jaren is hier het gemotoriseerd vaarverkeer toegenomen. Daarom gaat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in de komende periode controles uitvoeren. 

BIJZONDER WATER De Kromme Rijn is een bijzonder water vanwege de aanvoer van water, maar ook vanwege de functie het heeft voor flora en fauna. Een van de taken van de HDSR is het beschermen en verbeteren van een goede waterkwaliteit. Gemotoriseerd varen heeft als gevolg dat er golfslag ontstaat die de (natuurvriendelijke) oevers beschadigen. Daarnaast veroorzaakt de beweging van de schroef voor omwoeling van de bodem. Hierdoor wordt het water troebel en krijgen waterplanten minder zonlicht en sterven af. Beiden hebben een negatief effect op de kwaliteit van het leven in het water.

WAT WEL KAN EN WAT NIET Roeien en kanovaren mag wel op de Kromme Rijn tussen Werkhoven en Wijk bij Duurstede. Het voortbewegen door middel van een schroef mag niet. Dus ook niet elektrisch. Het hebben van een boot met een motor in dit gedeelte van de Kromme Rijn is dus ook niet toegestaan.

UITZONDERINGEN Gemotoriseerd vaarverkeer op dit gedeelte van de Kromme Rijn is wel toegestaan voor de Kromme Rijnder. Dit vaartuig heeft een maatschappelijke, cultuurhistorische en educatieve functie en vaart slechts enkele keren per jaar. Periodiek vindt er onderhoud aan de Kromme Rijn plaats. Dan wordt er ook gemotoriseerd gevaren. De lage vaarfrequentie heeft nauwelijks effect op de aanwezige flora en fauna.

Kijk voor meer informatie op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie