128 zonnepanelen op het dak van De Horn
128 zonnepanelen op het dak van De Horn OBS De Horn

Groenberaad nodigt uit: praat mee over onze energie!

20 oktober 2021 om 09:25 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE De werkroep Groenberaad organiseert op maandag 25 oktober in Calypso een informatieavond over grootschalige energieopwekking binnen de gemeentegrenzen van Wijk bij Duurstede. Wat betekent dat voor inwoners en onze woonomgeving? Niet om elkaar te overtuigen maar om informatie uit te wisselen en meningen te proeven, zegt Henny Olthof namens Groenberaad.

door Kuun Jenniskens

Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: wat moet ik me bij energieopwekking in Wijk bij Duurstede voorstellen?; wat zijn de doelen die zijn gezet en hoe hard zijn die?; wat gebeurt er na de eerste net afgesloten ronde RES 1.0?; hoe ziet dat er uit voor onze gemeente, wat zijn de gevolgen?; wat willen we wel, wat willen we niet; wanneer zijn we eigenlijk klaar?

NMU AANWEZIG Als externe deskundige is aanwezig Gerben de Vries van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Hij vertegenwoordigt de natuurorganisaties aan de RES-tafels en houdt zich bezig met de gevolgen van de energietransitie voor landschap en natuur. Na een inleiding wordt er aan de hand van een paar stellingen over dit onderwerp gesproken. 

CONCRETE DOELEN EN ACTIES Henny Olthof namens het Groenberaad: ,,De energietransitie houdt de gemoederen bezig, niet alleen in Wijk bij Duurstede maar in het hele land en ver daarbuiten. Wij hebben te maken met een klimaatakkoord en een klimaatwet. En nu moet dat worden omgezet in concrete doelen en acties, er zijn deadlines gezet. De gemeente werkt in U16 verband aan de Regionale EnergieStrategie, de RES. Er zijn enquêtes en bewonersavonden gehouden, die soms tumultueus verliepen. Het is duidelijk dat de meningen verdeeld zijn, de kans is groot dat windturbines en zonnevelden een thema worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Met veel stillere trom is begin juli de Warmtevisie vastgesteld, ook niet onbelangrijk. We zullen allemaal te maken krijgen met de maatregelen die genomen gaan worden en wellicht worden we nog sterker aangespoord om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. We zien steeds meer zonnepanelen op daken van huizen, ook rijden er steeds vaker busjes van isolatiebedrijven door stad en dorp. Er is heel veel te doen.”

Op maandag 25 oktober start dit gesprek in Calypso op de Markt. Aanvang is 19:30 uur en de toegang is gratis.                              

advertentie
advertentie