Column EWEC van Arno Harting
Column EWEC van Arno Harting André van Zwieten

Column EWEC: OOK DAAROM ‘OM’?

22 juni 2021 om 08:09 Natuur en milieu

Een tijdje terug schreef Mariëlle Oostveen waarom wij met fossiele energie moeten stoppen. Zij noemt het opraken van fossiele energiebronnen en de klimaatverandering. Belangrijk, maar enkele andere redenen worden in het huidige maatschappelijke debat nauwelijks nog genoemd.

Ik voeg er een paar ‘Daarom om’ aan toe. De eerste is de Nederlandse valutadrain. Ons geld vloeit weg naar het buitenland om olie, kolen en steeds meer aardgas te betalen. Weg zuur verdiende euro’s. In het buitenland worden er gouden badkranen mee betaald.

Reden twee, wij worden voor onze energie afhankelijk van buitenlandse producenten die vaak aan de leiband van onbetrouwbare regiems liggen. In de jaren zeventig moesten wij onze steun aan Israël bezuren met een olieboycot. Het kan ook nu zomaar zijn dat een regiem bij enig ongenoegen de kraan dichtdraait. Zitten we in de kou.

Drie, zijn de geo-politieke spanningen. Conflicten tussen landen of bevolkingsgroepen gaan vaak om “Jij hebt iets en in dat iets wil ik ook delen.” Dat kan om delfstoffen gaan. Er zijn miljoenen mensen op de vlucht naar ‘beter’. Het claimen van delfstoffen door de westerse wereld verergert deze spanningen.

De vierde reden om over te schakelen op herwinbare energiebronnen is dat fossiele brandstoffen milieuvervuilend zijn. Er vergaan tegenwoordig minder tankers, maar op het uiterste puntje van Bretagne staat het monument van de Amoco Cadiz die daar 43 jaar geleden verging. Of denk aan de olielekkages in Nigeria en dichter bij huis de gevolgen van de bruinkoolwinning in Duitsland.

Dit alles moet al voldoende reden zijn om over te stappen op duurzame energie, schoon, in overvloed en altijd beschikbaar. De mens is verslaafd aan energie. Zeker in onze wereld kan men nauwelijks minderen. En ik moet een misverstand rechtzetten. Teveel mensen halen elektriciteit en energie door elkaar. Elektriciteit is een energiedrager. Gas, olie en kolen zijn energiebronnen. Een bron kan energie leveren. Elektriciteit moet eerst ‘gemaakt’ worden uit energiebronnen. Pas als die bron groen is, is ook de elektriciteit groen. Er is gelukkig een groene bron die al miljarden jaren energie levert: de zon. In minder dan een paar uur levert de zon meer energie dan we in een heel jaar nodig hebben. De uitdaging is de opvang, opslag en distributie ervan.

En elektriciteit is slechts een vijfde van ons totale energieverbruik. In de discussie over windmolens en zonneparken, vrijwel altijd voor elektriciteitsopwekking, negeren we 80% van het transitie vraagstuk.

Arno Harting, onafhankelijk energietransitie-dwars-denker

advertentie
advertentie