Het eerste herkenningspaaltje zelfbeheer staat aan de Dr. Cuyperstraat
Het eerste herkenningspaaltje zelfbeheer staat aan de Dr. Cuyperstraat Ali van Vemde

Wethouder Hans Marchal onthult eerste herkenningspaaltje zelfbeheer

8 oktober 2020 om 07:38 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Maandag onthulde wethouder Hans Marchal het eerste herkenningspaaltje zelfbeheer aan de Dr. Cuyperstraat. Er zullen er de komende maanden nog vele volgen. De gemeente laat zo haar waardering zien voor het werk van de zelfbeheerders. In Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede zijn ruim 250 plekken in zelfbeheer, een prachtig aantal!

Zelfbeheer betekent dat een inwoner, een groepje inwoners of een vereniging een stukje openbare ruimte verzorgt. Denk hierbij aan de hulp bij het knippen van hagen. Of een plantsoentje of ander stukje groen in de buurt te onderhouden. Met zelfbeheer kan iemand (alleen of samen met de buren) de omgeving mooier maken naar eigen inzicht, in samenwerking met groenbeheer.

WAAROM HERKENNINGSPAALTJES Wethouder Hans Marchal geeft uitleg: „We zijn heel blij met onze zelfbeheerders. Daarom plaatsen we herkenningspaaltjes. Hiermee laten we zien dat we dankbaar zijn voor het werk dat zij verzetten. Door de paaltjes ziet iedereen waar inwoners zelf een stukje openbare ruimte onderhouden.” Er is nog een doel. „Daarnaast is het handig om te kunnen zien welke openbare ruimte in zelfbeheer is. Hiermee willen we voorkomen dat onze aannemers of wijzelf per ongeluk zelfbeheerplekken snoeien of maaien.”

ANDERE HERKENNINGSMIDDELEN Niet alle zelfbeheerplekken krijgen een herkenningspaaltje. De locatie moet bij de gemeente bekend zijn. En de gemeente moet toestemming hebben gegeven om dit deel van de openbare ruimte te onderhouden. Ook zijn niet alle plekken geschikt voor een paaltje. Voor deze locaties denkt de gemeente nog na over een ander herkenningsmiddel.

SPELREGELS Voor zelfbeheer gelden een paar spelregels. Zo blijft de locatie openbare ruimte en is voor iedereen toegankelijk. Planten mogen niet zomaar weg worden gehaald, er is altijd eerst overleg met de gemeente. Ook voor het planten van nieuw groen is eerst overleg met de gemeente nodig. Het onderhoud aan de bomen wordt uitgevoerd door de gemeente. Alle spelregels zijn te vinden op de website van de gemeente. Wilt u ook meedoen? Kijk op de website of bel naar 0343 595595.

De komende maanden zullen nog veel meer herkenningspaaltjes volgen
Petit-fours voor de bewoners
advertentie
advertentie