stookverbod in openbare ruimte en buitengebied
stookverbod in openbare ruimte en buitengebied Gerwin van Luttikhuizen

Stookverbod in buitengebied

15 april 2020 om 15:40 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Met de aanhoudende droogte zijn alle buitengebieden, maar ook bermen, oevers met gras, agrarische terreinen, planten en gewassen kwetsbaar geworden. Onvoorzichtig gebruik van vuur kan gemakkelijk tot een onbeheersbare brand leiden. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) adviseert een stookverbod in te stellen in alle buitengebieden en stadsparken. De gemeente Wijk bij Duurstede volgt dit advies op en stelt met onmiddellijke ingang een stookverbod in voor de openbare ruimte en buitengebieden in onze gemeente.

Al het open vuur in de openbare ruimte is vanaf nu verboden in de gemeente. Kampvuurtjes, barbecues, fakkels, kaarsen, sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, wensballonnen en ander open vuur in de openbare ruimte zijn vanaf nu verboden. Ook het weggooien van sigaretten of het parkeren van een auto met hete uitlaat in een berm of op gras is gevaarlijk. In de eigen tuin mag er nog wel vuur worden gestookt onder deze voorwaarden: het vuur of de barbecue mag niet onbeheerd achter worden gelaten en er moeten blusmiddelen bij het vuur aanwezig zijn. Roken is verboden in bosgebieden.

Er is weinig voor nodig om een snel uitbreidende brand te veroorzaken. Burgemeester Iris Meerts: „Vuur is altijd gevaarlijk, maar zeker nu moeten we samen zorgen dat we de droge periode veilig doorkomen. Slechts één vonkje kan al een bijzonder snel uitbreidende brand veroorzaken. Met extra alertheid van onze inwoners kunnen we dit voorkomen. Mocht het nodig zijn, dan treden politie en Boa's handhavend op. Natuurlijk geldt door de uitbraak van het coronavirus al weken de maatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarmee vermindert het risico op natuurbranden, maar blijf ondanks dat nu alstublieft extra letten op het gebruik van vuur."
Zodra het stookverbod wordt ingetrokken, geeft de gemeente dat door via haar gemeentepagina, website en social media.

Heeft u een stookontheffing van de gemeente gekregen? Dan is het belangrijk om te weten dat de geldende stookontheffingen door het stookverbod zijn opgeheven. Deze maatregel geldt totdat het brandgevaar weer lager is.

advertentie
advertentie