De kersenbomen staan nu in bloei
De kersenbomen staan nu in bloei RTVUtrecht

Kersenbloesem op z'n mooist: ,,Jammer dat mensen deze pracht niet kunnen zien"

14 april 2020 om 12:24 Natuur en milieu

COTHEN Dubbele gevoelens voor fruittelers in de regio: de kersenbloesem is op dit moment op z'n mooist en dat is een feest voor het oog. Normaal trekken de sprookjesachtige witte bomen ook veel mensen aan, maar dat is vanwege het coronavirus nu niet verantwoord.

Voor fruitteler Erik Vernooij uit Cothen is het een rare tijd. De tientallen hectaren met bloeiende fruitbomen kondigen normaal gesproken een mooie en drukke tijd aan, maar nu staat er een bord aan de weg met daarop de tekst: gesloten. De theeschenkerij en de wandelpaden op het terrein zijn dicht. 
,,Wij zijn een bedrijf waar we graag mensen ontvangen en laten zien hoe mooi het kan zijn in de natuur", legt Vernooij uit. ,,Mensen kunnen bij ons prachtig onder de bomen zitten, maar dat is dit jaar even anders." De situatie is voor hem en zijn familie een grote teleurstelling. ,,We moeten maatregelen nemen om zo te proberen het virus in te dammen, maar het is ontzettend jammer dat mensen deze pracht niet kunnen zien."
 

PLUKKEN Daarnaast zijn er nu ook al zorgen over het plukseizoen en de vele seizoensarbeiders die dan nodig zijn. ,,Vanaf begin juni gaan wij kersen plukken", legt Vernooij uit. ,,Komen mensen tijdens de coronacrisis nog wel het huis uit om te plukken? Komen Polen nog wel hierheen?", vraagt Vernooij zich af.

Om te zorgen dat alle plukkers veilig kunnen werken zal Vernooij zorgen dat iedereen voldoende afstand kan houden, maar het werk uitstellen is geen optie. ,,Het fruit zal toch geplukt moeten worden", aldus Vernooij. ,,Als een deel van het fruit blijft hangen is dat een enorme financiële domper." (bron: RTVUtrecht)

De kersenbloesem is nu op zijn mooist
advertentie
advertentie