Jorick de Bruijn, personal trainer 2023 in Houten en Utrecht, in de fitnessruimte van zijn bedrijf JDB FIT.
Jorick de Bruijn, personal trainer 2023 in Houten en Utrecht, in de fitnessruimte van zijn bedrijf JDB FIT. Chris Reinders

Jorick de Bruijn uit Wijk bij Duurstede personal trainer 2023: ‘Heel veel mensen gunnen me dit’

4 december 2023 om 19:02 Mensen

HOUTEN/WIJK BIJ DUURSTEDE Een fraaie opsteker voor Jorick de Bruijn  (32) uit Wijk bij Duurstede. In de publiekspoll van de verkiezing voor de Dutch Fitness Awards 2023 staat zijn naam in de categorie ‘personal trainer’ pontificaal bovenaan. In de provincie Utrecht viert hij zijn succes. ,,Ik ben enorm verrast door het grote aantal stemmen.”

door Chris Reinders

Aanvankelijk benaderde de jonge ondernemer die hele verkiezing met behoorlijk wat scepsis. ‘Iemand’ had hem ervoor opgegeven, vertelt hij deze zaterdagochtend in de fitnessruimte van zijn bedrijf JDB FIT Voeding en Fitness aan de Vlierweg in Houten. Wie dat geweest is, weet hij niet. ,,Ik kreeg een mailtje met de mededeling dat ik was genomineerd. Een hopeloos verhaal, dacht ik. Het leek me dat ik nog lang niet groot genoeg ben om kans te maken. Ik heb ook getwijfeld of ik me terug zou trekken.”

BESCHEIDEN

Maar bij de eerste tussenstand was de score al zeer behoorlijk en die trend zette door. Terugtrekken bleek geen optie meer. Sterker nog. Door het in stelling brengen van de contacten in zijn netwerk ging Jorick uiteindelijk vol voor de winst. ,,Heel veel mensen gunnen me dit. Ook die hier niet bij mij voor de fitness of een voedingsadvies komen”, zegt hij bescheiden glimlachend. Maandagmiddag 22 januari haalt hij de prijs op in het FIGI Theater in Zeist. Onder anderen Marianne Timmer reikt die uit.  

BEREIKBAAR      

Al enkele jaren begeleidt Jorick als personal trainer en fitnesscoach mensen bij het veranderen van hun voedingspatroon. Sinds twee jaar doet hij dat bedrijfsmatig in JDB FIT. Afvallen is topsport, doceerde hij in deze krant kort na de start van zijn bedrijf. Niet fysiek, maar mentaal. Intensieve en persoonlijke begeleiding is daarbij volgens hem essentieel. ,,In een sportprestatie kan het tegenzitten. Je moet toch door. Een coach kan je dan door een dip heen helpen Bij afvallen en het veranderen van je voedingspatroon is dat hetzelfde. Ik ben daarom ook altijd bereikbaar”, stelde hij destijds. En die aanpak werpt zijn vruchten af: had hij begin 2022 wekelijks zo’n acht cliënten ( Jorick noemt hen liever ‘leden’) over de vloer. Nu zijn er dat grofweg drieëntwintig per week.

HANDBAL HOUTEN

De volgende stap voor JDB FIT is een samenwerkingsovereenkomst met Handbal Houten. De oud-speler van ‘geel-zwart’ en huidig coach van het jeugdtopsportteam, ontwikkelde een voedingsplan voor alle teams van de handbalvereniging. Zeer belangrijk, stelt Jorick. ,,Voeding speelt een cruciale rol bij sportprestaties. En dat is onderbelicht bij sportverenigingen. Het belang van goede voeding wordt enorm onderschat”, zegt hij met een schuin oog richting zijn laptop. Met behulp van een fraai vormgegeven powerpoint presenteert hij de verschillende onderdelen van zijn plan. ,,Het is veel en zeker niet van vandaag op morgen allemaal gerealiseerd. De club bepaalt uiteindelijk hoe en waarmee we starten.”  

DIËTIST

Zijn streven om goede voeding op de kaart te zetten, ‘gestut’ door voldoende kennis ervan, komt ook voort uit het sportverleden van Jorick. Hij ondervond letterlijk aan den lijve waar onachtzaamheid en onkunde toe kunnen leiden. Tien jaar speelde hij in het eerste van Handbal Houten, waarvan zes jaar in de eredivisie. Die periode werd gekenmerkt door vele blessures. In 2019 stopte hij noodgedwongen door een rugblessure. ,,Ik was duidelijk veel te licht voor mijn positie in het team. Met behulp van een diëtist had ik wat zwaarder, wat sterker kunnen worden. Was ik minder blessuregevoelig geweest, had ik fysiek meer aangekund en langer kunnen doorspelen. Maar aan de voeding werd nauwelijks aandacht besteed. En de kennis was er ook niet.”

Meer informatie: www.jdbfit.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie