Bouwien Folgerts
Bouwien Folgerts Nieke Eigenhuis
#wijzijnwijk

Van Waddenzee naar Wijk

15 december 2021 om 11:33 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Bouwien Folgerts (75) woont samen met haar man sinds 1971 in Wijk bij Duurstede. ,,We komen oorspronkelijk uit het noorden, bijna vanuit de Waddenzee. Vanwege het werk van mijn man kwamen we naar Driebergen.” Ze woonden daar in een appartement, maar wilden toch liever een huis kopen. ,,Wijk was simpelweg betaalbaar. Er waren allerlei wijken in opbouw, dat leek ons een goed moment.” 

door Nieke Eigenhuis

Inmiddels wonen ze al ruim 50 jaar in de stad en Bouwien is dik tevreden. Ze heeft een lange tijd in het onderwijs gewerkt. Zo vertelt ze: ,,Ik was heel lang kleuterjuf en hoofdleidster. Daar ben ik eigenlijk ingerold omdat ik in Groningen ook lesgaf. In Wijk hadden ze een invaller nodig, en een tijdje later werd ik fulltime hoofdleidster. Eerst werkte ik op de Opstap en toen ik 62 was ben ik gestopt daar. Het was een goede leeftijd, ik wilde namelijk niet als ‘oude juf’ gezien worden. Toen heb ik nog op de Horn gewerkt, dat was een mooi afscheid van het onderwijs.” Nu werkt Bouwien in Driebergen bij het Zorg PlusPunt. Daar zit ze nu 12,5 jaar. ,,Eerst deed ik dienstverlening, en nu werk ik ook in de winkel. Je leert elke dag en dat maakt het zo leuk.” Of het nu kleuters of ouderen zijn, Bouwien werkt graag met mensen. 

Naast dat ze haar werk zo leuk vindt, houdt ze ook van de stad. ,,Er zijn genoeg leuke winkels, daardoor is de binnenstad niet dood.” Wat het zo leuk maakt, zijn volgens haar de uitjes, restaurants en gebouwen. ,,De uitstraling is authentiek. Het is allemaal hoe het bedoeld is.” Ze weet nog goed hoe Wijk bij Duurstede er vroeger uitzag. ,,Ze noemden het toen een ‘Artikel 12-gemeente’. Toen we hier kwamen wist ik niet wat ik zag. Een lege binnenstad, oude gebouwen en een armoedig uiterlijk.” Nu wandelt en winkelt Bouwien er graag. ,,Ik winkel lokaal, dat vind ik heel belangrijk. Zo blijft de bruisende binnenstad bestaan.”

Als er iets veranderd mocht worden, zou Bouwien een brede school willen. ,,Ieder kind uit elke wijk van de stad zou makkelijk en dichtbij naar school moeten kunnen. Ik kan me voorstellen dat kinderen uit de Geer een heel eind moeten fietsen voor ze bij de basisschool zijn.” Verder heeft Bouwien niks te klagen. ,,De stad is mooi en gezellig. Ik voel me hier echt thuis.”

advertentie
advertentie