Laith Al Bawi.
Laith Al Bawi. Nieke Eigenhuis
#wijzijnwijk

Laith Al Bawi: ‘Ik ken Wijk uit mijn hoofd’

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Laith Al Bawi (16) is geboren in Bagdad, Irak en kwam naar Nederland toen hij twee was. Hij woont al 14 jaar in Wijk en zit in 5 VWO op Revius Doorn. ,,Wijk was heel verwelkomend naar ons toe. Ik heb me er nooit anders dan thuis gevoeld”, zegt hij.

door Nieke Eigenhuis

,,Ik ken niet anders, ik kan Wijk niet vergelijken. Daarom voelt het zo fijn om hier te wonen. Het is hier veilig, rustig en knus.” Doordat Laith in Wijk bij Duurstede op de basisschool zat, ging hij in zijn vrije tijd met vrienden de stad verkennen. ,,Ik ken heel Wijk uit mijn hoofd, mijn leven heb ik hier opgebouwd.” Laith ziet zijn Irakese afkomst als een groot voordeel in Wijk. Hij spreekt vier talen, en heeft zowel de Arabische als Nederlandse cultuur meegekregen. ,,Vanuit het buitenland naar Wijk komen heeft me veel meegegeven.”

Wat Laith zo leuk vindt aan de stad is het aanbod van faciliteiten. ,,Er is een kinderboerderij en een skatebaan. We hebben een mooie haven, prachtig kasteel en de kerk is een ‘Dom 2.0’. Er is genoeg te doen, en toch is het rustig en gezellig hier. Meer hebben we niet nodig, want Wijk ligt zo centraal. Alles wat je nog zou willen is makkelijk te bereiken buiten de stad. Je pakt de bus en je bent er.”

Als hij iets mocht veranderen aan de stad dan was het een zwembad. ,,Ik mis het zwembad ontzettend. Ik hoop dat er ooit weer eentje komt.” Laith vindt het vooral onhandig voor kinderen die moeten afzwemmen. ,,Dan moet je helemaal naar Doorn of Driebergen, terwijl er volgens mij genoeg ruimte is in onze eigen stad.” 

Naast een zwembad hoeft er van hem niet te veel verandering te komen. ,,Als er te veel zou veranderen zou de rust weggaan en er alleen maar drukte en chaos komen. Daar heb ik niet echt behoefte aan in zo’n mooie stad als Wijk.”

Laith is blij dat hij in Wijk bij Duurstede woont. ,,Alles is hier gewoon goed geregeld. Er is genoeg te doen, voor jong en oud. Ik werk nu niet, maar dat zou ik wel willen doen in Wijk. Ook daar is genoeg keus in. Kortom, ik vind Wijk bij Duurstede gewoon écht leuk.”

advertentie