Hein Visser bij de boom voor zijn vrouw Annelies
Hein Visser bij de boom voor zijn vrouw Annelies Ali van Vemde

Een boom voor een dierbare; een plek om te herdenken

30 september 2020 om 11:36 Mensen

WERKHOVEN/DRIEBERGEN Stichting Bijzonder Bos bestaat in september één jaar. In november vorig jaar werden, op dit unieke plekje aan de Zuwe, de eerste vijf bomen geplant. Begin dit jaar werden er nogmaals vijf bomen geplant en binnenkort zal het bos bestaan uit vijftien bomen. Bomen die herinneringen aan dierbaren of aan speciale gebeurtenissen levend houden. Hein Visser uit Doorn vertelt waarom hij hier dit voorjaar een boom heeft geplant.

door Ali van Vemde

Bij de ingang van Bijzonder Bos is een kleine parkeerplaats. Het is ook niet de bedoeling dat hier veel mensen tegelijk zijn. Mensen komen hier om in alle rust hun boom te bezoeken. Hein Visser wacht bij de parkeerplaats en samen lopen we naar de boom die hij samen met zijn kinderen en kleinkinderen heeft geplant voor zijn vrouw Annelies, die op 16 oktober vorig jaar is overleden. Terwijl we over de paden, langs het water, naar het bos lopen vertelt hij over de eerste keer dat hij hier kwam kijken. Het was een natte periode en door de blubber moest hij naar het bos. De vlonderpaden waren er toen nog niet. Toch zag hij toen al de pracht van Bijzonder Bos. Ook Hein Visser is enthousiast over wat er op deze plek allemaal is gebeurd in een jaar tijd.

EEN NATUURMENS Door de begrafenisondernemer maakte Hein kennis met Bijzonder Bos. „Zo kwam ik uit bij Lisette. Hier was ik direct heel enthousiast over, want mijn vrouw Annelies was een echt natuurmens. Ook speelde het mee dat dit voor ons een bekende omgeving is. Het is echt een lot uit de loterij. Annelies zou hier zeker voor gekozen hebben.” Het is een mooie plek om naar toe te gaan en dat doet hij dan ook regelmatig, ook met de kinderen en kleinkinderen. „Het is toch een levend organisme wat groeit. Het voelt als een soort reïncarnatie. Die gedachte is heel fijn.” Op deze plek kan in alle rust worden herdacht en mooie herinneringen worden opgehaald. „Annelies was al 13 jaar ziek, maar in die tijd hebben we toch nog mooie reizen kunnen maken met onze VW camper. We genoten altijd samen van de natuur.”

VOL LOF OVER BIJZONDER BOS Terwijl we op een bankje zitten te praten, komt ook Lisette Geelen even langs. Ze is alweer aan het werk om Bijzonder Bos mooi te houden. Hein Visser: „Ik heb daar grote bewondering voor. Het is mooi als je zo’n plan hebt, maar als je het dan ook nog zo uit weet te voeren…..” Ook hij is vol lof over de plantdag op 14 maart. „Het was heel mooi om dit samen te doen. We waren met een groep van 14 mensen, ook de kinderen en kleinkinderen hebben geholpen. Hier waren we echt alleen. Vanaf de boerderij van Martin Vroege werden we hier naar toe gebracht met paard en wagen, vrijwilligers vertelden ons hoe we het moesten doen. Het was goed georganiseerd, er was geen druk. Het was een fantastisch moment.” Zeker eens in de twee weken komt hij hier. „We waren bijna 50 jaar getrouwd toen Annelies overleed. Die datum hebben we naar voren gehaald zodat we dit toch nog konden vieren. Ik kijk terug op hele rijke jaren.”

advertentie
advertentie