Het 60-jarige bruidspaar met waarnemend burgemeester Albertine van Vliet
Het 60-jarige bruidspaar met waarnemend burgemeester Albertine van Vliet Ali van Vemde

Riet en Jan Bresser 60 jaar getrouwd: "Gewoon van elkaar blijven houden"

3 september 2019 om 11:02 Mensen

COTHEN Op dinsdag 27 augustus vierde het echtpaar Bresser-van Leeuwen dat ze 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapte. Tien jaar geleden, bij het 50-jarig huwelijk, kwam toenmalig burgemeester Guus Swillens het paar feliciteren, dit keer kwam waarnemend burgemeester Albertine van Vliet het paar bezoeken.

Ali van Vemde

Eigenlijk wordt de huwelijksdag altijd gevierd op 3 september, de dag van het kerkelijk huwelijk. Jan Bresser heeft zijn hele leven in Cothen gewoond, Riet komt uit Wijk bij Duurstede. Al op jonge leeftijd ging Jan werken. Zijn hele werkzame leven heeft hij in de bouw gewerkt. Het is dat het niet meer mag van zijn vrouw en kinderen, maar op 82-jarige leeftijd ging hij nog via de ladder het dak op. Riet groeide op in Wijk bij Duurstede, haar vader had een houtbdrijf en werd dan ook 'Piet de bomenrooier' genoemd. Zij ging als 16-jarige voor dag en nacht naar Utrecht om te werken bij de bakkerswinkel en het gezin aan de Oude Gracht. Beide weten wat hard werken is.

Ze leerden elkaar kennen bij dansles in Wijk bij Duurstede. Het waren toen wel andere tijden. Ze zagen elkaar maar één keer per week. Na het trouwen was hun eerste woning aan de Kerkweg, hier hebben ze tien jaar gewoond. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een dochter en een zoon. Er zijn drie kleinkinderen, twee kleindochters en een kleinzoon. Helaas is de gezondheid wat minder, maar samen redden ze het nog uitstekend. Hij zorgt goed voor zijn vrouw. "Onze vader is iemand die zichzelf nog wel eens wegcijfert," aldus de kinderen.

HOBBY'S Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de familie Bresser. Er spelen drie generaties bij Excelsior. Jan is al bijna 74 jaar lid van Muziekvereniging Excelsior. Bij zijn 70-jarig jubileum ontving hij de speld van het KNMO. Hij speelt euphonium en wil dat, zolang het kan, nog graag blijven doen. Zijn vrouw heeft 50 jaar bij het kerkkoor gezongen. Nog steeds is ze altijd druk met handwerken, al ziet ze niet zo goed meer. Ze heeft inmiddels zo'n 2700 truitjes gebreid.

HET GEHEIM Als de waarnemend burgemeester vraagt naar het geheim van een 60-jarig huwelijk is het antwoord eenvoudig: "Gewoon van elkaar blijven houden. Een woord is een woord. Elkaar geen gouden bergen beloven. Iedere morgen worden we wakker en denken we, we hebben elkaar nog."

advertentie
advertentie