Hugo's vrienden uit Wijk, Leiden en Doorn voor het clubhuis van Dorsteti.
Hugo's vrienden uit Wijk, Leiden en Doorn voor het clubhuis van Dorsteti. Irene Bult

Alpe d’Hugo: Vrienden uit Wijk, Leiden en Doorn fietsen voor KWF

14 maart 2023 om 07:47 Maatschappelijk Tips van de redactie

DOORN/REGIO Twintig vrienden en vriendinnen uit Wijk bij Duurstede en Leiden trotseren op 1 juni de Alpe d’Huez ter herinnering aan hun vriend Hugo Annard uit Doorn die op 30 juli 2022 overleed aan kanker. Het doel was om 50.000 euro op te halen voor KWF. Het doel is inmiddels bijgesteld naar 100.000 euro en de slogan is: opgeven is geen optie.

Het idee ontstond in Wijk bij Duurstede, in Hugo’s vriendenteam van hockeyvereniging Dorsteti. Teamgenoot Pim Vredenberg: ,,Toen Hugo nog leefde, hadden we het er al over: misschien moeten we een keer die berg op fietsen voor het goede doel. Na zijn overlijden werd het plan steeds serieuzer. In 2021 was onze actie: ‘Kale koppen, niet te stoppen’ heel succesvol. Zo’n vijftig van Hugo’s vrienden - in Wijk, Doorn en Leiden - schoren hun haar af om zich solidair te tonen met Hugo en we haalden 25.000 euro op voor KWF. Het gaf ons allemaal een goed gevoel om iets te doen. Zo ontstond het idee voor een nieuwe actie.” 

AANGRIJPENDE WOORDEN

Teamgenoot Tijmen Hoekstra start de actie op met mooie, aangrijpende woorden op de site van Alpe d’Huzes. ,,In 2022 verloren wij onze dierbare vriend Hugo aan kanker. Hij drukte ons op het hart dat we vooral moeten genieten van het leven. Hij leerde ons hoe belangrijk het is om voor anderen klaar te staan en om een goede vriend te zijn. We gaan dit avontuur aan, als een uitdaging voor onszelf, ter herinnering aan Huug en om hem hopelijk nog eens trots te maken.”

Hugo’s vrienden in Doorn, Wijk en Leiden kwamen in contact tijdens de week van rouw en condoleance op de Leidse studentenvereniging Augustinus, in het Superhuis en op de hockeyclub in Wijk. Als Hugo’s huis-, club- en dispuutsgenoten in Leiden horen van de actie Alpe d’Hugo haken zes van hen aan. Dispuutsgenoot Jens Opdam: ,,Ik was na Hugo’s overlijden op zoek naar iets zinnigs om te doen. Toen ik hoorde van Alpe d’Hugo, besloot ik meteen om mee te doen. Het voelt goed om iets te doen voor een mooi doel.” 

Hij leerde ons hoe belangrijk het is om voor anderen klaar te staan.

AMBITIEUS DOEL

De ‘To do list’ voor het team is enorm: shoppen voor racefietsen, fietsoutfits en helmen, trainen, vervoer en accommodaties regelen en bovendien: heel veel geld inzamelen. Naast vele donaties van vrienden, familie en andere betrokkenen op www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/AlpedHugo moest het team sponsors binnen halen. Met vereende krachten in Doorn, Wijk en Leiden komen hartverwarmende initiatieven tot stand. Het enorm ambitieuze team heeft al 50.000 euro binnen. Onder het motto ‘van de lat laag leggen, gaat niemand hoger springen’ is het nieuwe doel om dat bedrag te verdubbelen. 

VEILING EN BENEFIETWEDSTRIJD

Hugo’s hockeyteam houdt op zaterdag 1 april een benefietwedstrijd op Dorsteti tussen het hockeyteam uit Wijk en een studententeam uit Leiden. Leiden komt met een delegatie van zestig Leidenaren in de Kwibus naar Wijk. Tijdens de derde helft op het terras, start de verkoop voor de loterij en de inschrijving voor de veiling. 

JORRIT & JANSMA

Veilingmeester Kees Jansma veilt items zoals een overnachting in een B&B, dinerbonnen, een diner thuis verzorgd door kookfanaat Jens, een BBQ voor 15 personen, een vlucht over de Utrechtse Heuvelrug en de Langbroeker Wetering, een kite surfles, een interieuradvies en de WK hockeystick van international Jorrit Croon. Tussendoor is er een drankje en een hapje te koop en zorgt een dj voor muziek. Dorsteti nodigt clubgenoten, familie, vrienden en bekenden van Hugo of wie de actie wil steunen uit om te komen op 1 april. Zie www.dorsteti.nl voor tijden en praktische informatie. 

Zoveel groepen die samen bezig zijn met Hugo, dat geeft een enorm gevoel van verbinding.

VRIJMIBO AUGUSTINUS

Op 14 april houdt studentenvereniging Augustinus een vrijmibo aan het Rapenburg 24 in Leiden om geld op te halen. Augustinus serveert speciaalbier en hamburgers voor de gelegenheid, zamelt lege kratten bier in en verkoopt speciaal gebrouwen Alpe d’Hugo biertjes voor het goede doel. Jens: ,,Ieder studentenhuis heeft een hele voorraad lege kratten staan. Het streven is de hele binnenplaats van ‘Aug’ vol te krijgen met kratjes.”

Dispuutgenoot Geert Teitsma: ,,Tijdens de borrel zorgen Augustijn Arnold en zijn vader en zangeres Solange uit Doorn voor de muzikale omlijsting en een muziekquiz. De vrijmibo is de afsluiting van een week van activiteiten voor het goede doel. Iedereen die Alpe d’Hugo een warm hart toedraagt, is welkom. The more the merrier.” 

T-SHIRTS & LIMONCELLO

En er zijn nog meer mooie initiatieven. Hugo’s Leidse huisgenoten van het Superhuis hebben een t-shirt ontworpen om daarmee geld op te halen voor het goede doel. Op het shirt is de Utrechtse Heuvelrug te zien, een luchtballon en een helikopter vanwege Hugo’s passie voor alles wat vliegt. Café van Rijn in Nijmegen, de kroeg waar student Pim Vredenberg werkt, serveert een speciale Limoncello onder het huislabel waarvan een deel van de opbrengst naar Alpe d’Hugo gaat. 

VERBINDING

Volgens vrienden was Hugo een spontane en betrokken vriend die oprecht geïnteresseerd was in de ander, ondanks zijn ziekte en eigen zorgen. Pim: ,,Hoe hij zijn ziekte benaderde en hoe hij ons daar allemaal in meenam, dat is wat veel mensen raakte. We staan nu met z’n allen stil bij wat gezondheid betekent voor een jongen van 22. Het is echt niet vanzelfsprekend.” Jens: ,,Het gaat sowieso een geslaagde actie worden. Zoveel groepen die samen bezig zijn met Hugo, dat geeft een enorm gevoel van verbinding.” 

‘Blijf een hechte vriendengroep’ was Hugo’s boodschap

Tijmen: ,,Deze actie verbindt enorm. We vinden het fijn close te zijn met Hugo’s vrienden uit Leiden en zijn familie in Doorn. ‘Blijf een hechte vriendengroep’, was Hugo’s boodschap. Ik denk dat Hugo het heel mooi zou vinden om te zien hoe we dat doen, als hij vanaf ‘ergens’ meekijkt. Terwijl we ook weleens zeggen: volgens mij lacht hij ons daarboven enorm uit omdat we als gekken fietsen, in plaats van lekker een biertje te pakken.” 

Volg Alpe d’Hugo op Instagram. Donaties zijn welkom op: www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/AlpedHugo en sponsors bij Pim Vredenberg of alpedhugo@outlook.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie