Marlous Dijk en Etske Muis
Marlous Dijk en Etske Muis Ali van Vemde

De Kansfabriek in Wijk bij Duurstede is geopend, een samenwerking tussen de Wijkse Dienst, Wijkin Contact en Stichting Binding

16 januari 2023 om 15:44 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanuit het sociale circuit en vanuit hun betrokkenheid kenden Marlous Dijk van WijkinContact en Etske Muis van De Wijkse Dienst elkaar al. Nu werken ze samen in De Kansfabriek, een prachtige ruimte op bedrijventerrein Broekweg aan de Lagemaat 1. Op 12 januari vond de feestelijke opening plaats. In het bijzijn van veel genodigden werd gesproken over de nieuwe samenwerking. Onder de naam Startpunt Werk werken drie organisaties vanaf 1 februari 2023 samen.

door Ali van Vemde

Marlous Dijk en Etske Muis stralen als ze vertellen over deze mooie samenwerking. „We werken hier vanuit de gedachte dat we mensen hier een huis geven in de breedste zin. Zo willen we iedereen een stap vooruit geven.” In De Kansfabriek is ruimte genoeg om dit samen te brengen. WijkinContact wil mensen de kans geven om mee te doen. De Wijkse Dienst heeft hier een mooie ruimte. Dat dit hard nodig is mag duidelijk zijn. De afgelopen jaren zijn er ruim 15.000 ritten gereden. „We hadden dan ook grote behoefte aan een rolstoelauto en ook deze is nu gerealiseerd dankzij veel sponsoring van bedrijven en stichtingen. We zijn er trots op, weer een kans die we met elkaar hebben gecreëerd.” Tijdens de opening demonstreerde wethouder Wil Kosterman deze nieuwe aanwinst.

HUISELIJKHEID EN LIEFDE Een rondleiding door het pand laat de prachtige ruimtes zijn. Op de begane grond is het kantoor en zetelt De Wijkse Dienst. Ook is er een vergaderruimte. De open uitstraling maakt het een fijne ruimte. Op de bovenverdieping is een grote ruimte voor WijkinContact waar jongeren samen kunnen zijn, samen koken en spelletjes doen. Daarnaast is er een ruimte waar Buurtzorg haar intrek zal nemen. Zo komt er veel samen. „We hebben twee verschillende bedrijven, maar de basis is hetzelfde. We zijn beide mensen-mensen en willen mensen ondersteunen en diensten leveren op allerlei gebied. Denk aan de samenwerking op het gebied van huishouding, Schoon Wijk, de kinderboerderij, De Wijkse Dienst en logistiek de brouwerij. Maar we zoeken ook participatie met andere bedrijven, zoals horeca en andere ondernemingen. Hier proef je huiselijkheid en liefde. Samen met sociale ondernemers willen we mensen de kans geven mee te werken en vooruit te komen.” Ze referenen ook aan de nieuwjaarsbijeenkomst van de OKW op de avond van de opening van De Kansfabriek. Daar vertelt Martin Kniest, eigenaar van De Wasstraat in Deventer, over zijn werk. Hij werkt met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Hierover is een documentaire gemaakt. Ook begeleidt hij 25 statushouders per half jaar naar werk.

Etske Muis en Marlous Dijk hebben alle vertrouwen in de samenwerking. „Fijn om het samen te kunnen doen. We hebben ieder onze waarde in het eigen bedrijf, maar we leren ook veel van elkaar.”

Burgemeester Iris Meerts opent De Kansfabriek
Martin Kniest vertelt bij de OKW nieuwjaarsborrel over De Wasstraat
De rolstoelauto van de Wijkse Dienst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie