Linkerzijde van Herberg van Friesland
Linkerzijde van Herberg van Friesland Kuun Jenniskens

Mondkapjesmiljoenen dalen ook in Cothen neer

19 september 2022 om 16:37 Maatschappelijk

COTHEN Eén van de twee compagnons van Sywert van Lienden, de 31 jarige ondernemer Bernd Damme, besteedde in december 2021 een deel van zijn met de ‘mondkapjesdeal’ verdiende miljoenen, aan een gerenoveerde monumentale boerderij op de Brink in Cothen. Tot op heden staat deze boerderij leeg en te verpieteren.

door Kuun Jenniskens

Bernd Damme verdiende al jong een groot vermogen. Op zijn 16e maakte hij 4 miljoen winst met de verkoop van de door hem opgerichte online brillenzaak Eye Wear. Later ging hij failliet met een stropdassen bedrijf, en vervolgens werd een poging om synthetische diamanten te verkopen een flop. 

De Herberg van Friesland is de naam van het door Damme aangekochte boederijcomplex op de Brink. Het grenst aan de oprijlaan van kasteel Rhijnestein en ligt met zijn rug aan de Kromme Rijn. Het oudste deel van de boerderij is het voorhuis en dat is vermoedelijk 17e eeuws. In de 20e eeuw zijn de stallen tot woonboerderij verbouwd. Het complex telt 12 kamers, naast woonruimte beschikt het ook over kantoorruimte.

Bernd Damme betaalde waarschijnlijk 850.000 euro voor de boerderij, voor dat bedrag stond het complex vorig jaar bij de makelaar te koop. Er zit een 30 jaar durende erfpachtcanon op van 17.500 euro per jaar. 

De aanklacht van het Openbaar Ministerie luidt dat Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel (de derde partner) een bedrag van 100,7 miljoen euro van de ‘mondjapkesdeal’ met het ministerie hebben onttrokken aan de stichting Hulptroepen Alliantie ten behoeve van een eigen commerciële BV. Om te voorkomen dat de drie partners geld zouden wegsluizen, legde het OM dit voorjaar voor 11,5 miljoen beslag op bankrekeningen van de compagnons, inmiddels is dit verhoogd naar 18 miljoen euro. De heren zijn in juni 2021 ontslagen bij de stichting Hulptroepen Alliantie.

Via de commerciële BV leverde het drietal 40 miljoen mondkapjes en kreeg daar van het ministerie van VWS 100 miljoen euro voor. Deze mondkapjes werden uiteindelijk voor een groot deel afgekeurd en liggen ongebruikt in opslag. Netto (na belastingen) is er waarschijnlijk 20 miljoen euro mee verdiend. Voor Van Lienden leverde deze deal 9 miljoen op, en Van Gestel en Damme hebben elk ruim 5 miljoen gevangen.

Afgelopen vrijdag werd een 700 pagina tellend onderzoeksrapport van Deloitte gepubliceerd en daaruit blijkt dat het ministerie toch op de hoogte was van de commerciële BV. Uit dit onderzoek blijkt dat Van Lienden en compagnons er alles aan hebben gedaan om verwarring te zaaien over het feit of de mondkapjes met winst zouden worden aangekocht. Naar buiten toe hielden de mannen de schijn op dat de mondkapjes ‘om niet’ werden verkocht. Van Lienden meent dat het Deloitte onderzoek hem vrijpleit. Echter, niet alle relevante stukken zijn aan de onderzoekers aangereikt. 

Dit pand op de Brink is eigendom van Bernd Damme
De linkerzijde, aan de kant van de oprit naar Rhijnestein
De achterzijde aan de Kromme Rijn, met rechts op het terrein een hooibergschuurwoning
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie