Afbeelding
ANP

Gemeente start civiele procedure tegen jeugdhulpaanbieder

26 januari 2022 om 14:30 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE In het voorjaar van 2020 heeft de gemeente Wijk bij Duurstede signalen ontvangen over onregelmatigheden bij het gezinshuis Helder uit Cothen. ,,Deze signalen zijn gemeld bij de moederorganisatie, Stichting Driestroom en bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en is vervolgens een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd”, laat de gemeente Wijk bij Duurstede weten. In december 2020 heeft zowel de gemeente als Stichting Driestroom besloten om de samenwerking met het gezinshuis Helder te beëindigen.

PASSENDE VERVOLGPLEK ,,De eerste prioriteit was het welzijn van de kinderen. Het betreft kinderen waarvan de ouders door de rechter uit de ouderlijke macht zijn gezet. Voor alle kinderen is een passende vervolgplek gevonden en zijn zij extra ondersteund in deze overgang”, aldus de gemeente.

Gezinshuis Helder in Cothen was een gezinshuis dat viel onder een jeugdhulpaanbieder, Stichting Driestroom. Stichting Driestroom is regionaal gecontracteerd door de samenwerkende gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht. Een gezinshuis biedt kinderen een plek die in de eigen thuissituatie niet meer kunnen wonen.

AANSPRAKELIJK De gemeente stelt Stichting Driestroom en gezinshuis Helder aansprakelijk en start een civielrechtelijke procedure. ,,Op basis van de Jeugdwet moet mis- of oneigenlijk gebruik van voorzieningen worden bestreden. Op grond van artikel 7.3 van de ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Wijk bij Duurstede 2020’ is de gemeente bevoegd om onderzoek naar gebruik en bestedingen van voorzieningen te (laten) doen.” De afgelopen maanden heeft de gemeente in overleg met een externe accountant, jurist en in afstemming met Stichting Driestroom onderzoek gedaan naar het gebruik van de individuele voorzieningen binnen gezinshuis Helder.

Het dossier ligt onder de rechter en is niet openbaar. Derhalve kan de gemeente niet ingaan op de zaak. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de openbare zitting plaatsvindt.

advertentie
advertentie