Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeenten Heuvelrug en politie werken samen aan een buitengebied zonder drugslabs

23 april 2021 om 08:00 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds 15 april kunt u ze tegenkomen: politiemensen die het buitengebied van Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Renswoude en Veenendaal bezoeken. Ze gaan het gesprek aan met bewoners. En vragen daarbij aandacht voor het veilig verhuren van schuren of loodsen. Dit is nodig, omdat gemeenten en politie steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied zien. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en milieu. Criminelen proberen ook voet aan de grond te krijgen in plattelandsgemeente Wijk bij Duurstede. Daar zijn de afgelopen jaren ook panden aangetroffen, waar hennep werd geteeld. Drugslabs met harddrugs zijn er nog niet gevonden, maar in omliggende gemeenten wel. Het AD schreef er in oktober jl. al over. (https://www.ad.nl/utrecht/drugs-tsunami-dreigt-in-polders-rond-utrecht-criminelen-zien-dat-het-minder-goed-gaat-bij-boeren-en-slaan-toe~a57ac577/) Criminelen doen hun best om ruimtes te vinden voor hun duistere praktijken.


SAMEN AANPAKKEN
,,Ondermijning is een ingewikkeld probleem dat we alleen met z’n allen kunnen oplossen.” Aan het woord is burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede. ,,Ik denk dan aan de politie, de gemeente en omgevingsdiensten. En aan iedereen die in het buitengebied woont, werkt en recreëert. De komende tijd gaan de gemeente en de politie verdachte plekken in kaart brengen. En gaan we in gesprek met inwoners en ondernemers over ondermijning. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe je ondermijnende activiteiten kunt herkennen en voorkomen door op tijd ‘nee’ te zeggen tegen criminele voorstellen.”

Aan welke tekens is drugscriminaliteit te herkennen? Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen omdat loodsen en schuren vaak afgelegen liggen. Het af- en aanvoeren van (illegale) goederen kan haast ongezien gebeuren. Toch zijn er tekens die kunnen wijzen op de aanwezigheid van drugscriminaliteit:

Drugslabs geven een bijzondere (chemische) geur af.

Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf.

Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan. En voertuigen worden zo geparkeerd, dat onduidelijk is wat er naar binnen of naar buiten gaat.

Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; u kunt nergens naar binnen kijken.

Er is vooral activiteit in de nacht en avond.

NEE ZEGGEN Politiechef Saskia Blaauw: ,,Als politie zien wij de inwoners van het buitengebied als onze partner in politiewerk. Wij trekken graag samen op in veiligheid. Als inwoner van het buitengebied is het mogelijk dat ook u benaderd wordt door criminelen. Aan wie verhuurt u uw schuur? Is het niet duidelijk waarvoor de huurder de schuur wil gebruiken of vertrouwt u het gewoon niet? Ga dan niet met deze persoon of personen in zee. Als u niet zo goed weet wat u moet doen, zoek dan contact. Samen staan we sterk!”

Stem niet in; dat is het begin! Uw schuur of loods verhuren en ‘ja’ zeggen tegen crimineel geld betekent het volgende:

Criminelen kunnen u flink onder druk zetten.

U kan te maken krijgen met geweld, waardoor mogelijk ook uw gezin of familie gevaar loopt.

Bij het maken van drugs kunnen explosies voorkomen. De verzekering vergoedt de gevolgschade niet.

Onbewust werkt u mee aan een drugssysteem dat veel slachtoffers kent en de rechtstaat ondermijnt.

De gemeente kan uw schuur of loods sluiten.

U kunt als medeplichtig gezien worden.

Meld het bij verdenkingen van criminele activiteiten De overheid heeft de ogen en oren van burgers hard nodig in de strijd tegen drugscriminaliteit. Wie bepaalde tekens herkent of zelf benaderd is door mogelijke criminelen kan contact opnemen met de politie of gemeente. De politie is te bereiken via 0900-8844, de gemeente Wijk bij Duurstede via 0343-595595. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Meer informatie staat op www.Stopondermijningsamen.nl.

advertentie
advertentie