Verbonden buurt organiseert telefoonworkshop; samen klaarstaan voor eenzamen!

8 juni 2020 om 12:13 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Omdat er in deze corona tijd nog steeds mensen thuis zitten, die weinig contacten hebben, gaat Verbonden Buurt aan de slag met een workshop die vrijwilligers opleidt tot het voeren van een goed telefoongesprek. Inwoners die aan deze workshop mee willen doen, op 24 juni, kunnen zich nu opgeven. Uiteraard is deelname gratis.

Verbonden Buurt is een project dat begin dit jaar gestart werd met een heel simpel plan: in de buurten van de gemeente mensen zoeken, die andere mensen willen helpen. Net begonnen werd alles anders door de uitbraak van corona. Projectleider Gerda van Berkel: „Eigenlijk kon onze hele planning direct de prullenbak in. De kern van onze aanpak is namelijk dat we mensen opzoeken, maar dat ging natuurlijk niet. We hebben opgeleide vrijwilligers, maar thuis mensen bezoeken kan nog steeds niet echt. Met onze vrijwilligers zochten we nieuwe manieren om contact te houden, maar ook willen we nieuwe projecten uitzetten."

Want nog steeds zien de mensen achter Verbonden Buurt, dat een grote groep mensen minder sociale contacten heeft. Van Berkel: „Natuurlijk zien we ook dat mensen elkaar meer helpen. Het was fantastisch om te zien, dat er veel vrijwilligers opstonden, die aangaven dat ze buren graag willen helpen. Er kwamen verschillende hulplijnen, daar hoefden wij niet direct iets voor te doen." Maar vervolgens viel Van Berkel wel iets op. „We volgden deze diensten en opvallend genoeg: er kwamen niet heel veel vragen. Onze conclusie was, dat mensen juist nu elkaar wel helpen. En nu zijn we aan het zoeken om naast deze praktische inzet voor bijvoorbeeld boodschappen ook weer iets voor contacten te doen. We denken, dat nog steeds veel mensen niet heel veel bezoek krijgen. En dan komt straks de zomervakantie er aan. Daarom dus deze workshop.", zo legt Van Berkel uit.

Voor de workshop wordt plaatselijke expertise ingezet. Van Berkel: „Onze docente Petra van der Horst is een lokaal expert in het onderwerp en in het geven van workshops. Super dat ze ons komt helpen. De workshop die Petra zal geven draait over hoe je een goed gesprek kunt houden via de telefoon. Want zo ervaren we: veel mensen vinden dit nog best lastig. Iedereen die belangstelling heeft kan komen meedoen!"

De workshop gaat plaatshebben op 24 juni vanaf 19.30 uur in de kantine van de grote sporthal op Mariënhoeve. Belangstellenden kunnen zich voor 20 juni opgeven bij Van Berkel door te mailen naar verbondenbuurt@stichting-binding.nl, of telefonisch via Loket Wijk, telefoonnummer 473070. Van Berkel: „In de sporthal mag dan nog niet gesport worden, maar de kantine is wel groot genoeg om met in acht name van de 1,5 meter afstand een workshop te houden. Een rustige plek dus met lekker veel ruimte."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie