Afbeelding
RIVM

LIVEBLOG Gevolgen nieuwe coronamaatregelen

Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het kabinet kondigde donderdag 12 maart samen met het RIVM nieuwe maatregelen voor heel Nederland om de verspreiding van het coronavirus covid-19 zoveel mogelijk af te remmen. In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.Welke gevolgen hebben de maatregelen op landelijk maar ook regionaal niveau.

[16:51] Vanaf maandag gaan alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht in strijd tegen het coronavirus. Dat melden de NOS en RTL Nieuws. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) geven zondagmiddag om 17.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.

[15.50 uur] ROC Midden Nederland schrapt de lessen. De leerlingen krijgen informatie pover hoe het nu verder gaat. 

[zondag 15:02 uur] Het RIVM meldt dat er per 14 maart 176 nieuwe mensen positief getest zijn op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135. Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. In Bunnik zijn er nog steeds geen mensen positief getest op het coronavirus. In Wijk bij Duurstede kwam er gisteren een derde persoon bij.

[13.20 uur] Net als andere organisaties geeft de gemeente Wijk bij Duurstede gehoor aan de landelijke oproep van premier Rutte en minister Bruins om zoveel mogelijk thuis te werken en werktijden te spreiden. Kritische processen, zoals bijvoorbeeld aangifte van geboortes en overlijdens, het openhouden van het Huis van de Gemeente, het bemensen van telefonie en communicatie moeten wel door blijven gaan. Alle grote publieksbijeenkomsten zijn afgelast. Dat betekent dat de Nationale Boomfeestdag in de gemeente op woensdag 18 maart niet doorgaat in de vorm zoals bedacht. Er wordt nog nagedacht op welke manier hier nog iets voor kan worden gedaan. Het bestuur van de Bibliotheek ZOUT heeft aangegeven de vestigingen van de bibliotheek gewoon open te houden. Wel zijn alle activiteiten afgelast, zoals de Zoute Inval, digitale inlopen, klik&tik, Taalhuis, voorstellingen, workshops en dergelijke. In het Huis van de Gemeente worden extra schoonmaakrondes gehouden. Al deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 31 maart 2020.

[zaterdag 9.00 uur]  Naar aanleiding van de landelijke richtlijnen rondom het coronavirus en de persconferentie van het kabinet en RIVM zijn alle bijeenkomsten van Provinciale Staten van Utrecht tot en met 31 maart 2020 geannuleerd. Lees hier meer over de maatregelen. 

[16.01 uur] Alle oproepen tot kalmte ten spijt is Nederland de dag na de verscherping van de coronamaatregelen toch massaal aan het hamsteren geslagen. In sommige supermarkten, zoals bij de AH in Wijk bij Duurstede en Houten en de Jumbo in Odijk, is het complete chaos

[14.20 uur] Het RIVM meldt dat per 13 maart zijn 190 nieuwe mensen positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest. In de Kromme Rijnstreek zijn er geen gevallen meer bijgekomen

[14.00 uur] Bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis worden de landelijke richtlijnen gevolgd. Er is een brief uitgegaan naar de medewerkers en vrijwilligers met preventiemaatregelen, zodat iedereen weet wat zij of hij moet doen. Vergaderingen die worden gehouden, mogen uit niet meer dan tien mensen bestaan. Dit geldt ook voor activiteiten en bij de maaltijden. Bij de ingang is een poster opgehangen waarop iedereen die hoest wordt verzocht niet binnen te komen. Mensen die geen klachten hebben zijn welkom. Maria der Weduwe, manager kennis- en behandelcentrum bij QuaRijn: „Daarnaast raden we aan het gezond verstand te gebruiken; niet te veel bezoek op één kamer en bijvoorbeeld even geen verjaardag vieren." Op dit moment is er (nog) geen corona besmetting. Mocht dit wel zo zijn dan wordt dit bekendgemaakt middels een persbericht.

[11.39 uur] Revius Wijk laat weten de landelijke richtlijnen te volgen en de actuele ontwikkelingen in de gaten te houden. Ouders/verzorgers en leerlingen worden geïnformeerd via mails en overige kanalen. „Uiteraard staan wij hen te woord bij vragen via telefoon of mail."

[10.35 uur] De Bibliotheek Z-O-U-T heeft besloten om alle activiteiten binnen de bibliotheekvestigingen per direct, in ieder geval tot 1 april, te annuleren.

[10.20 uur] Bij het Calypso Theater wordt per film of voorstelling bekeken en overlegd of deze doorgang kan vinden. Dit vereist veel werk. Iedere bezoeker van films en voorstellingen in maart krijgt zo spoedig mogelijk bericht. Er wordt gevraagd het telefoonnummer vrij te houden.

[8.50 uur] De open dag en start van de aanleg van het voedselbos aan de Langbroekseweg gaat vandaag niet door. Dit om besmetting met het coronavirus op deze manier zoveel mogelijk te beperken. 

[vrijdag 7.30 uur] Tot en met dinsdag 31 maart zijn er in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede en de Open Hof geen kerkdiensten en kerkelijke activiteiten. Dat hebben de kerkenraden van de Hervormde gemeente en de Protestantse gemeente besloten tijdens hun gezamenlijke vergadering van 19 maart. Zij volgens daarmee het advies van de overheid en de landelijke Protestantse Kerk. Dit betekent dat er geen kerkdiensten zijn op zondag 15, 22 en 29 maart. Ook de avond over de Tien Geboden op dinsdag 17 maart is afgelast. De kerkenraden willen niet het risico lopen mee te werken aan verspreiding van het virus en rekenen op ieders begrip.

[21:20] De scholenmarkt MBO/HBO op het Revius gaat morgen (vrijdag 13 maart) niet door. 

[21:19] De wedstrijden van de voetbalclubs SVL, CDW en SVF, zijn afgelast. Ook Hockey Dorsteti last alle trainingen  en wedstrijden af. 

[20,15] Kinderboerderij De Vliert zegt de activiteiten voor NLDoet af. ,,Wij houden ons aan het advies van het Oranje Fonds en verzetten onze NLdoet activiteiten naar een later moment. Helaas en super jammer want we hadden er echt zin in. Maar gezondheid is belangrijker."

[20.07 uur]  De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, noemt de coronamaatregelen in een videoboodschap "ingrijpend en vervelend". Vanavond spreekt hij opnieuw met de andere 25 burgemeesters in de provincie over de situatie.
"Maar een ding weet ik zeker", zegt hij. "Als iedereen zich houdt aan deze extra maatregelen is het effect het grootst. Ik roep u op om aan deze maatregelen mee te werken en u er aan te houden. En kijk naar elkaar om."

[19.11 uur] De KNLTB volgt het advies en de richtlijnen die vanmiddag zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Ze adviseren alle sportevenementen waaronder de competitiewedstrijden en toernooien af te gelasten. Deze maatregelen gelden t/m 31 maart.

Trainingen afhankelijk van de groepsgrootte (max. 4 personen per baan en trainer) en vrij tennissen op de club kan vooralsnog doorgaan, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen worden, aldus de KNLTB. 

[18.41 uur] Ook de KNHB heeft de hockeywedstrijden afgelast, ongeacht niveau en competitie. 

[18.30 uur] De Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO) heeft alle volleybalwedstrijden afgelast tot en met dinsdag 31 maart. Ze adviseren trainingen en bijeenkomsten met grote groepen mensen ook te annuleren. 

[17.00 uur] De Protestantse Kerk Nederland raadt kerken aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Houtense kerkgenootschappen moeten nog besluiten wat ze doen met de kerkdiensten. 

[16.45 uur] Theater Aan de Slinger heeft de komende voorstellingen afgelast. ,,Naar aanleiding van de persconferentie hedenmiddag over het Corona-virus moeten wij helaas mededelen dat voorstellingen worden afgelast als er meer dan 100 kaarten zijn verkocht. Wij volgen hierin de richtlijnen vanuit het RIVM en de overheid."

Voorstellingen in de Foyer en van Film Aan de Slinger in de Kleine Zaal gaan wel door. Daar zijn minder dan 100 mensen bij aanwezig. 

[16.40 uur] EXPO Houten laat op de website weten dat de twee komende beurzen worden uitgesteld: de Camper Expo en de NSO Retail Beurs. 

15.50 uur Alle voetbalwedstrijden tot 1 april worden afgelast: zowel betaald als amateurvoetbal

15.32 uur Premier Rutte en minister Bruno Bruins kondigen bij een persconferentie in Den Haag een set stevige maatregelen af die nu voor heel Nederland gelden

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: bunniksnieuws@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

advertentie