D66 wil dat auto's onder de grond verdwijnen en dat het water terugkomt op het Walplantsoen
D66 wil dat auto's onder de grond verdwijnen en dat het water terugkomt op het Walplantsoen Kuun Jenniskens

Wens is een zwembad; zorgen dat er geld overblijft voor voorzieningen

lokaal Gemeenteraadsverkiezingen 2018

WIJK BIJ DUURSTEDE Een volwaardig zwembad, koopzondagen, en ondergronds parkeren - dat is wat Bart van Asperdt als lijsttrekker van D66 voor ogen heeft. Het zetelaantal van D66 ziet hij stijgen naar drie.

Kuun Jenniskens

Dat we het over het zwembad gaan hebben is direct duidelijk."Wij willen dat er een volwaardig zwembad in de gemeente komt, waar kinderen hun A en B diploma kunnen halen. Voor minder doen we het niet", zegt Van Asperdt. "Een doelgroepzwembad is te klein, dan moeten kinderen naar Houten om af te zwemmen. Dat willen we niet."

[ZWEMBAD] Omdat D66 graag een zwembad samen met een buurgemeente wil exploiteren, denkt de partij aan een plek dichtbij de gemeentegrens. "Op het industrieterrein in Cothen is nog ruimte. De gemeente Bunnik kan dan mee profiteren. Een droomgemeente om dit mee te doen is voor ons Utrechtse Heuvelrug - dan zou Langbroek in aanmerking komen." Het sportpark zou ook een mooie plek zijn, maar daar moet de bereikbaarheid dan wel worden verbeterd.

Hoe ziet D66 de financiering? "De gemeente moet voor 4,5 miljoen een garantie afgeven - het huidige college wil dit niet. Maar we moeten ook bijdragen aan de exploitatie. We willen dat er structureel meer geld naar sport gaat. In Wijk mag het bedrag per inwoner, dat nu op 34 euro ligt, worden opgekrikt naar het landelijk gemiddelde van 62 euro." Bart van Asperdt legt uit dat er de komende jaren ook meer structureel geld vanuit de rijksoverheid naar Wijk komt. Hij vertelt dat D66 bij inwoners heeft gepeild of voor een zwembad de belastingen mogen worden verhoogd: "Mensen zeggen ons dat ze voor een zwembad meer belasting willen betalen."

[KOOPZONDAG] D66 wil dat winkels op zondagen tussen 12 en 18 uur hun deuren kunnen openen. "Wij willen de mogelijkheid bieden en het aan ondernemers zelf overlaten. D66 heeft respect voor zondagsrust, het staat een ondernemer vrij om niet op zondag open te gaan."

[ZELFSTANDIG] D66 is de enige partij voor wie zelfstandig blijven, niet heilig is. Van Asperdt: "Vorige colleges hebben ons in de problemen gestort. We konden niet mee met de herindeling met de Utrechtse Heuvelrug, we zijn nog wezen shoppen bij Bunnik en nu is de samenwerking met Houten mislukt." Wat is het probleem? "We zitten hier met een te klein ambtenaren apparaat. Het college wil het oplossen door samenwerking in Gemeenschappelijke Regelingen, maar die zijn peperduur."

[NIET TEGEN ELKE PRIJS] De D66 voorman legt een belangrijk D66 principe uit: "Er moet een goede balans zijn over hoeveel geld er van de Begroting naar de gemeentelijke organisatie gaat, en naar gemeenschappelijke voorzieningen voor inwoners. Nu kost de organisatie 17 procent van de Begroting. Zou dat 50 procent worden, dan is de verhouding zoek. Dan zeggen we, met pijn in ons hart; het wordt te duur, we kunnen niet anders dan samengaan met een andere gemeente. D66 wil dus niet tegen elke prijs een zelfstandig Wijk - als het zou betekenen dat allerlei voorzieningen (zoals een turnhal) zouden moeten sluiten. Dat is de omgekeerde wereld, dan hebben we de zorgplicht uit het oog verloren."

[BURGERINITIATIEF] “Wat we willen is meer van onderaf aansluiten aan de wensen die in de samenleving leven. D66 wil de Referendumverordening - die uit het jaar nul dateert - een update geven." Wat is de kern? "We willen dat inwoners een idee dat rijp is voor besluitvorming, en dat gesteund wordt door 25 mensen, op de raadsagenda kunnen zetten. Deze inwoners mogen aan de raadstafel meepraten, maar niet meebeslissen - dat blijft voorbehouden aan raadsleden."

[PARKEREN] Voor D66 is het zonneklaar: "Alle blik moet onder de grond, in een parkeergarage. Dat kan bijvoorbeeld bij het gemeentehuis. Dat geldt zeker ook voor auto's die geparkeerd worden op het Walplantsoen. Hier wil D66 de situatie herstellen en het water via de bestaande sluis weer laten aansluiten op de Lek."

[D66] Bart van Asperdt is 42, vader van drie zoons en woont sinds 13 jaar in Wijk. Hij stemt al 20 jaar op D66, was lid van de campagnecommissie en zat de afgelopen vier jaar in het bestuur van de Wijkse afdeling van D66. Reden om voor D66 actief te zijn? "De samenleving dienen is het mooiste wat er is. Daarnaast pas ik bij deze combinatie van mensen op de lijst en ook bij dit D66-verkiezingsprogramma."

[ZETELS] "Er komt een run-off tussen VVD en D66, wij werden na de SP 2e en 3e in 2014”, voorspelt Bart van Asperdt, “wij gaan strijden om de grootste partij te worden.” D66 hoopt vervolgens deel uit te kunnen maken van een college ‘over het midden’.

advertentie