Henk en Jos van Velzen krijgen het 'boterbriefje' van loco-burgemeester Willem Joustra
Henk en Jos van Velzen krijgen het 'boterbriefje' van loco-burgemeester Willem Joustra Ali van Vemde

Henk en Jos van Velzen 50 jaar getrouwd: "Als het goed gaat, dan gaat het vanzelf"

26 juni 2019 om 13:34 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op woensdag 26 juni vierden Henk van Velzen en Jos Meyering hun 50-jarig huwelijk. Loco-burgemeester Willem Joustra bezocht het paar om hen namens de gemeente de felicitaties over te brengen en natuurlijk om het 'boterbriefje' te overhandigen, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte. Jos vertelt hierover nog een leuke anekdote: "Bij het aangeven van het huwelijk kwamen we er achter dat mijn achternaam was geschreven als Meyering. Bij de aangifte van mijn geboorte is blijkbaar iets mis gegaan, want de rest van mijn familie heet Meijering.

Ali van Vemde

Jos woonde in Soest, maar ging werken bij een bejaardentehuis in Zeist op de verpleegafdeling. Hier kon ze het prima vinden met een collega, die weleens verzuchtte dat haar twee broers wel nooit zouden trouwen. Jos vond één van de broers wel aardig, maar daar bleef het bij. Totdat haar collega vroeg of ze met hen mee wilde op vakantie. Zij gingen altijd met de hele familie, maar dit keer kon een van de broers er niet bij zijn. En zo ging Jos mee met de collega en haar verloofde en Henk naar Zwitserland. Allemaal keurig, de jongens in een tent en de meisjes in een andere tent. Hier sloeg de vonk over. Ze bleven nog lang met de tent op vakantie gaan, later werd het een caravan. Ook met de andere broer kwam het goed, want toen de zus van Henk haar eerste kind kreeg, werd hij verliefd op de kraamverzorgster.

WERK EN GEZIN Een huis was in die tijd niet makkelijk te krijgen. Eerst woonden Henk en Jos in bij zijn vader in Zeist, later nog even bij haar ouders in Soest. Tot Henk van een collega hoorde dat er huizen gebouwd zouden gaan worden in De Heul in Wijk bij Duurstede. Het huis werd gekocht en sinds 1972 wonen ze aan de Bonifatiusstraat. Met heel veel plezier, want ze willen hier niet meer weg. Dit betekende voor Jos dat hij de eerste jaren op de fiets naar Zeist moest, waar hij werkte op de financiële administratie van het Productschap voor pluimvee en eieren. Hier werkte Henk tot aan zijn pensioen in 2001. Het echtpaar kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon. Ze hebben twee kleinkinderen die in België wonen.

VRIJWILLIGERSWERK Het echtpaar heeft altijd veel gedaan aan vrijwilligerswerk. Henk deed onder andere de administratie voor de kerk in Amersfoort. Dit deed hij tot vorig jaar. Tegenwoordig gaan ze naar de kerk in Cothen. Jos vertelt: "In de tijd toen we trouwden was het gebruikelijk dat vrouwen stopten met werken als er kinderen kwamen." Dit betekende zeker niet dat ze zich alleen met de opvoeding van de kinderen heeft bezig gehouden. Ze hielp mee als hulpmoeder en zat in het schoolbestuur. Jarenlang plukte ze ook fruit, een gezellige periode van het jaar. En Jos is al heel veel jaren het gezicht van het Ontmoetingscentrum aan het Walplantsoen. Hier worden verschillende cursussen gegeven, maar ook is er de leesgroep en wordt er gekaart. Jos is hier een geliefde gastvrouw.

Het feest is al gevierd, een heerlijk weekend weg met de kinderen. Op deze dag wordt , het feest nog eens rustig gevierd met het bezoek dat later op de dag nog even langs komt.

advertentie
advertentie