Sportpark Mariënhoeve biedt plaats aan vrijwel alle sportverenigingen
Sportpark Mariënhoeve biedt plaats aan vrijwel alle sportverenigingen

Terugblik Sport in Wijk bij Duurstede

lokaal

Wat sportaccommodaties betreft doet de gemeente Wijk bij Duurstede het goed. Zowel in Cothen als in Langbroek en Wijk bij Duurstede beschikken de sportverenigingen over uitstekende voorzieningen. Voordat het echter zover was moesten er in Wijk bij Duurstede heel wat hobbels genomen worden. Lange tijd liep het niet goed tussen de verenigingen, Stichting Wijksport en de gemeente.

Erik van de Kant is al jaren betrokken bij Stichting Wijksport. Sinds 2011 zit hij in het bestuur. Hij vertelt: "Begin januari 2014 kwam groen licht voor de bouw van het multifunctionele sportcomplex. Het bestuur van Wijksport bestond uit drie man. Bij de gemeente hebben wij toen aangegeven dat er te weinig mensen waren en er versterking nodig was. Het was daarnaast ook nog eens geen gemakkelijke tijd vanwege de financiële crisis." Er kwam een deel ondersteuning van de gemeente, maar tussen de verenigingen en het bestuur boterde het niet echt. Verenigingen gingen buiten Wijksport om naar de gemeente om hun gelijk te halen. Het is in die tijd niet goed genoeg opgepakt en in april 2015, toen de bouw in volle gang was, stapte de voorzitter van Stichting Wijksport op. Erik: "Vanaf dat moment heeft de gemeente ons bij de hand genomen, al kon dit niet voorkomen dat bestuursleden vertrokken. Er is gekeken waar de problemen zaten, er zijn afspraken gemaakt met de verenigingen en er is openheid van zaken gegeven. B&W heeft zich daar sterk voor gemaakt. Vanaf dat moment is er rust gecreëerd en staan de neuzen dezelfde kant op." Wethouder Jeroen Brouwer beaamt dat het allemaal niet lekker liep. "Vanaf het begin is het strijden geweest. Er is in 2006 door het toenmalige college simpelweg drie miljoen weggegeven zonder fatsoenlijke afspraken tussen verenigingen onderling, tussen verenigingen en stichting en tussen de stichting en de gemeente. Er was geen enkele prikkel om samen te werken: de verenigingen zaten met hun handen in hun haar, de stichting draaide niet goed en de gemeenteraad twijfelde, want de verantwoordelijkheid was bij de partijen zelf neergelegd. Wat mij betreft is dit een bewijs dat het gewoon moeilijk is om een dergelijk park volledig door vrijwilligers te laten draaien. Nu gaan vergaderingen weer over sport en hoe de verenigingen met elkaar verder kunnen kijken."

Lees meer in het Wijks Nieuws van 7 februari

Dit artikel is onderdeel van een serie Terugblikken op de afgelopen raadsperiode in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

advertentie