Repetitieavond bij Concordia
Repetitieavond bij Concordia Ali van Vemde

Concordia Wijk bij Duurstede bouwt aan muzikale groei

26 februari 2019 om 11:10 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is dinsdagavond. Concordia repeteert in Muziektheater Van Ginkel. Aandachtig wordt geluisterd naar dirigent Ruud van de Laar. Er wordt een deel gespeeld en nog een keer gespeeld, net zolang tot iedereen het onder de knie heeft. Snel tevreden is de dirigent niet. Er wordt serieus gespeeld, maar daar tussendoor is ook de tijd voor de nodige humor. Dat de dirigent een klik heeft met het orkest, dat is duidelijk.

Ali van Vemde

Dirigent Ruud van de Laar kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen periode. Vanaf 2015 leidt hij het orkest. "De klik is er, ze weten wat ze aan me hebben. Ik mag wel zeggen dat we muzikaal gezien aanzienlijk zijn gegroeid. Soms is er een kritische noot, maar we zijn echt aan het bouwen met het orkest. Steeds weer een drempel over, want ik wil er alles uithalen bij de muzikanten. Hierin ligt echt een uitdaging, maar het lukt steeds meer."

"Concordia is echt een vereniging van en voor de gewone Wijkenaar," zo gaat hij verder. "Wij willen dan ook midden in de maatschappij staan en onszelf laten zien. Dat doen we met ons jaarlijkse voorjaarsconcert, met Sinterklaas en de Kerst en de afsluiting van het seizoen, zoals afgelopen jaar met 'Concordia in concert met..' op de Markt. Daar komt zeker een vervolg op.In 2020 willen we er weer staan, met nog meer uitstraling, sfeer en publiekstrekkers. Wijk bij Duurstede is goed in het organiseren van festivals en daar willen we graag aan bijdragen, zoals bijvoorbeeld de Dag van de Blaasmuziek."

Dat de weg naar boven is opgepakt is niet bij iedereen bekend. "Veel mensen weten dat nog niet en dat willen we veranderen," vertelt Ruud. "Er moeten in Wijk bij Duurstede heel wat mensen zijn die een instrument spelen en het leuk vinden om samen met anderen te spelen. Die zien wij graag komen bij Concordia." Zo wordt binnenkort ook gestart met een gedegen jeugdopleiding. "Het duurt dan nog wel een jaar of zes voor we daar de vruchten van plukken." Wat hij nog mist in Wijk is een cultureel trefpunt waar verenigingen kunnen repeteren en een zaal met een goede akoestiek waar concerten kunnen worden georganiseerd en een bar aanwezig is. Het is moeilijk om hiervoor een geschikte ruimte te vinden. "In het verleden hebben we onze voorjaarsconcerten gehouden in het Huis van de Gemeente en bij ReviusWijk. Helaas kan dat niet meer. Het is fijn dat we altijd kunnen rekenen op Tom van Ginkel zodat we dit keer kunnen optreden in het Calypso Theater. Tom is heel belangrijk in het Wijkse culturele leven. In mei zal hier ons voorjaarsconcert plaatsvinden."

Plannen zijn er genoeg voor de toekomst. Met dank ook aan de sponsors die de vereniging een warm hart toedragen. De volgend jaar 120 jaar oude vereniging bruist. De dirigent geeft de muzikanten geen ruimte om in te kakken. "Ik heb waardering voor onze muzikanten. Het is niet altijd makkelijk. Ik blijf ze wijzen op fouten, maar nu merken ze dat het orkest groeit en dan wordt het leuk. Het zou heel mooi zijn als er nieuwe muzikanten bij komen. Kom vooral eens kijken op een van de repetitieavonden!

advertentie
advertentie