Wethouder Jeroen Brouwer feliciteert Pieter Jaspers
Wethouder Jeroen Brouwer feliciteert Pieter Jaspers Ali van Vemde

Winnaar Hans Nijhof prijs 2023 is Pieter Jaspers uit Cothen met zijn schilderij Kasteel Rhijnestein

27 november 2023 om 14:06 Kunst

LANGBROEK In de Oranjerie van Landgoed Sandenburg vond zaterdag 25 november de uitreiking plaats van de Hans Nijhof prijs. Uit de 40 inzendingen werden vijf kunstwerken van kunstenaars uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Dit jaar maar liefst twee genomineerden uit de gemeente Wijk, Karin Boers uit Wijk bij Duurstede en Pieter Jaspers uit Cothen.

Alle genomineerden zijn gerenommeerd in de kunstwereld. Janine van Dijk en Marieke Ackerman uit Driebergen deelden de tweede plaats en op de derde plaats volgden Sandra Pot uit Rhenen en Karin Boers. Voorzitter van het Bestuur Stichting Culturele Regio, Henk Drok, noemde het niveau van de ingezonden werken hoog. De genomineerde werken eindigden vrijwel allemaal gelijk, maar Pieter Jaspers bleek de uiteindelijke winnaar. In het juryrapport werd vooral de lichtinval van het schilderij van Pieter Jaspers geroemd. De Cothense kunstenaar schilderde Kasteel Rhijnestein.

De Stichting Culturele Regio wil de gemeentegrenzen op het gebied van Kunst & Cultuur laten verdwijnen. Steeds meer vinden kunstenaars uit verschillende gemeenten elkaar door middel van samenwerkingen en gezamenlijke exposities. Deze stimulatieprijs, de Hans Nijhof Kunst-Cultuurprijs, zorgt voor een nog meer versterkende rol tussen kunst en cultuur. 

De Stichting Culturele Regio koopt het gekozen kunstwerk en schenkt het aan één van de gemeenten. Dit jaar wordt het schilderij van Pieter Jaspers geschonken aan de gemeente Wijk bij Duurstede. Jaarlijks wisselt de gemeente, waardoor meer kunst in het openbaar wordt bevorderd. Zo ontstaat een breder draagvlak onder de inwoners. Voor de kunstenaars is het een stimulans om te blijven creëren.

Cothen doet het goed op het gebied van kunst. In 2021 was Eric Goede de winnaar van de Hans Nijhofprijs met zijn beeld ‘Genieten’. 

De genomineerde kunstenaars met rechts Pieter Jaspers
Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie