Een voorbeeld van de wapenschilden
Een voorbeeld van de wapenschilden Wijks Atelier

Beschilder jij een Vikingschild? Zou het niet fantastisch zijn als jouw wapenschild prijkt aan het Vikingschip!

1 september 2019 om 08:44 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Er wordt in Wijk bij Duurstede een replica gemaakt van een Vikingschip. Dorestad, het eerdere Wijk bij Duurstede, was een van de belangrijkste handelscentra van Noordwest Europa. De Vikingen kwamen met hun schepen tot aan Dorestad. Daar werd de handel gedreven en gingen de goederen verder het binnenland in. De Vikingen voerden ook rooftochten uit. Onverwachts bleek dan een handelsschip bemand te zijn met een legertje. Er verscheen dan een drakenkop op de boeg en er werden wapenschilden aan de zijkanten van het schip geplaatst. Deze schilden waren kleurrijk beschilderd met geometrische patronen of gestileerde draken.

Het Wijks Atelier organiseert twee vrijdagen 'Wapenschilden schilderen' waarop de 10 wapenschilden van het Vikingschip worden beschilderd. Hiu Jen Lai is de docent. De materialen zijn er. Er zijn er ezels gemaakt, die de deelnemers mee naar huis mogen nemen. De deelnemers maken of kiezen zelf een ontwerp via de historische voorbeelden. We schilderen met acrylverf. De schilden worden afgewerkt met een botenlak. Tijdens deze workshop geeft Coos van den Hoek, initiatiefnemer van het Vikingschip project, een lezing over de bouw van het schip en vertelt historicus Luit van derTuuk over de historische context.

Het plan is om het schip in het voorjaar van 2021 te water te laten. Het komt in de haven aan de Lek te liggen. Er kan mee geroeid en gezeild worden op de Rijn en de Lek. Als het schip in de haven ligt, hangen de schilden aan de beide boorden. Tijdstip vrijdag 11 en 18 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur in de Vikinghal. Info: Jos Overdevest, 06-21572887 en www.wijksatelier.nl Meedoen? Geef je op via deze site.

Een voorbeeld van de wapenschilden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie