Het Orgel Trio (HOT)
Het Orgel Trio (HOT) Allard Willemse

Stomme film in de kerk: Laurel & Hardy en der Golem

4 december 2019 om 14:24 Film

WIJK BIJ DUURSTEDE Aanstaande vrijdag, 6 december, om 20.00 uur, wordt een heel bijzondere avond in de Grote Kerk. Dan is het de avond van de stomme film. Vanzelfsprekend speelt het Harrison & Harrison orgel ook hierbij een grote rol. De muzikale improvisaties bij de films zijn in handen van Berry van Berkum met Het Orgel Trio; bestaande uit Steven Kamperman, Dion Nijland en Berry van Berkum.

Ali van Vemde

De keuze voor een stomme film in een kerk is misschien niet zo voor de hand liggend. Maar in Wijk bij Duurstede is natuurlijk wel iets bijzonders. Het Engelse orgel, dat in 2016 verhuisde van Engeland naar Wijk bij Duurstede, is namelijk het orgel uit de geboorteplaats van Stan Laurel. Onder de orgelklanken van dit instrument werd Laurel gedoopt. "Een mooie gelegenheid om ook mensen die niet zo vaak in de kerk komen, uit te nodigen om deze bijzondere avond bij te wonen," vertelt Sjoerd Vredenberg van de Stichting Concerten Grote Kerk. Zoals tijdens het gehele inauguratiefestival is ook nu de toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Als deze avond een succes wordt, zal worden gekeken wat er nog meer mogelijk is, bijvoorbeeld orgelmuziek met dans of een zandkunstenaar of met licht. Dit inauguratiefestival biedt de mogelijkheid om eens op een andere manier de kerk te bezoeken. Misschien het eerste stapje naar dingen die je niet meteen associeert met het instrument!

HET ORGEL TRIO Berry van Berkum is een van de weinige pianisten die regelmatig de stomme film voorziet van improvisaties. Hij vertelt: "Op veel plekken was dit al zo, vooral in kleine zaaltjes met plaatselijke musici; een strijkje of pianist. Soms ook op een orgel in een bioscoop. Maar niet elke film is hiervoor geschikt. Films die zich hiervoor goed lenen zijn Duitse films uit de jaren 20. De keuze voor een kerk is niet zo gek, want hier staan nu eenmaal de mooiste orgels." Voor vrijdag zijn twee films uitgekozen met muzikale improvisaties. Allereerst is de film van Laurel & Hardy 'Putting Pants on Philip' te zien uit 1927. Daarna volgt de film Der Golem uit 1920. Met Steven Kamperman op klarinet en percussie, Dion Nijland op bas en Berry van Berkum op het Engelse orgel.

FILMS Om 19.30 uur is de kerk vrijdagavond open en is er een drankje. Dan zal alvast iets worden verteld over de films en de muziek. Om 20.00 uur wordt gestart met de eerste film: Laurel & Hardy. 'Putting Pants on Philip' gaat over Piedmont Mumblethunder (Hardy) die zich schaamt voor zijn Schotse neefje Philip (Laurel). Deze komt met de boot aan en trekt veel aandacht met zijn kilt. Dit leidt tot allerlei problemen, want Philip is moeilijk in toom te houden, vooral bij mooie vrouwen. Piedmont stelt alles in het werk om zijn neef in een broek te krijgen. Dit mislukt! Dan is er natuurlijk ook de klassieke scene waarbij Phlip op een luchtrooster staat en zijn kilt omhoog waait, net als later bij Marilyn Monroe. Deze film duurt zo'n twintig minuten.

Daarna volgt de hoofdfilm: Der Golem: wie er in die Welt kam. Dit verhaal uit 1920 speelt zich af in Praag, in de zestiende eeuw. In de Joodse ghetto hebben de bewoners zwaar te lijden onder het anti-semitsche bewind van keizer Rudolf II. De rabbi probeert zijn mensen te beschermen en creëert een super held uit klei. Maar dan begint het monster een eigen leven te leiden en heeft de rabbi het niet meer in de hand. De Golem keert zich tegen de rabbi en zijn mensen en dreigt de hele stad te vernietigen. De hoop is gevestigd op een klein meisje. Zij zou de Golem onschadelijk kunnen maken. "Het is een film met prachtige sfeerbeelden," vertelt Berry van Berkum.

Een aparte ervaring met een bijzondere sfeer! Twee boeiende films, maar zeer verschillend. Kom kijken naar de films en luisteren naar de schitterende geïmproviseerde muziek. Iedereen is van harte welkom om deze avond mee te maken.

advertentie
advertentie