Mark Vernooij: ,,Hard en zoet met een lekkere bite"
Mark Vernooij: ,,Hard en zoet met een lekkere bite" John Beringen

Het succes van de nieuwe appelsoort uit Cothen, de ‘Tessa’

21 november 2023 om 11:24 Economie

COTHEN  Jos Vernooij runt samen met zijn zoon Mark hun fruitbedrijf in Cothen. Onlangs kwamen ze in het nieuws doordat ze een nieuwe appelsoort kunnen aanbieden: de Tessa. Een gesprek met Jos over deze ontwikkeling. ,,Nu teelden wij al de Elstar, die wat ‘zuur’ is en de Goudrenet die we allemaal kennen als ingrediënt van de appeltaart. Maar we wilden ook een zoete appelsoort telen en dat is de ‘Tessa’ geworden.”

door John Beringen

Hij legt uit dat de ‘Tessa’ een kruising is van de ‘Pink lady’ en de ‘Gala’. ,,Voorheen kon de Tessa alleen maar groeien in onder andere Italië omdat deze appelsoort veel warmte nodig heeft. Dat geldt in het bijzonder voor de ‘Pink lady’. In Nederland is er te weinig zon om die appelsoort goed te kunnen laten gedijen. Maar door de opwarming van de aarde kan de ‘Tessa’ hier nu ook groeien en dat is uniek omdat een zoete appel telen in Nederland tot voor kort heel moeilijk was.” 

ZOET EN HARD

De ‘Tessa’ kan het beste worden omschreven als hard en knapperig van buiten en zoet van binnen. Mark: ,,De ‘Tessa’ heeft ook een heerlijke ‘bite’ en dat is iets wat bij de consument goed in de smaak valt. Je moet ook niet vergeten dat de voorkeur in de loop der tijd verandert. Vroeger hield men wel van friszuur, maar geleidelijk merk je dat men ook graag zoetere en hardere appels wil eten. En de ‘Tessa’ voldoet hier uitstekend aan. Die is wat robuuster en dat komt ook door de wat dikkere schil.” 

INTREDE

De ‘Tessa’ werd in Nederland voor het eerst door een andere teler geteeld in 2018. In 2020 begon Vernooij er ook mee. Inmiddels zijn er 40 telers die deze appelsoort kunnen leveren. De nieuwe appelsoort werd goed ontvangen. ,,Het was toch even iets heel anders wat goed in de smaak viel”, merkt Mark op. ,,Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn bij wie de voorkeur voor de wat meer zure appels blijft liggen; en daar is niets mis mee want smaken verschillen nou eenmaal. Maar als wij terugkijken, constateren we dat de ‘Tessa’ in korte tijd behoorlijk geliefd is geworden bij de consument. De nieuwe appel is inmiddels goed ingeburgerd.” Dit laatste zegt hij met een brede glimlach. 

JUMBO

De ‘Tessa’ is alleen verkrijgbaar bij de Jumbo. ,,Deze supermarkt levert dus een exclusief product”, grinnikt Mark. Daarna wordt hij ernstig. ,,Dat heeft te maken met het feit dat wij zijn aangesloten bij Fruitmasters Gelderland”, verklaart hij. ,,Dat is een organisatie waarbij 400 telers zijn aangesloten en die zorgt voor de afzet van hun producten. Een prima concept want dat scheelt je als teler zeeën van tijd. Want laten we eerlijk zijn: als teler wil je alleen bezig zijn met telen en dan is het prachtig als een andere organisatie zich bezighoudt met de distributie. Zo kunnen we ons allemaal richten op onze eigen specialisme. Fruitmasters zorgt er trouwens ook voor dat de ‘Tessa’ in Azië in de winkels ligt.” 

BEKENDHEID

In korte tijd werd er veel bekendheid aan de ‘Tessa’ gegeven. Zo verscheen er een groot artikel in een regionale krant en daarnaast kwam de lokale televisie een opname maken. Mark reageert er nuchter op: ,,Het hoort er nou eenmaal bij, hè?” merkt hij op. ,,Als je een nieuw product onder de aandacht wil brengen, moet je wel een beetje aan de weg timmeren. Maar alles bij elkaar was het wel heel leuk. Het maakt dat je nog meer gemotiveerd raakt als het gaat om je dagelijkse werkzaamheden”, besluit hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie