Ook met drie pootjes kun je prima zwemmen
Ook met drie pootjes kun je prima zwemmen Ali van Vemde

Zwemles bij Antis: „Het is een enorm succes, de honden genieten”

18 augustus 2020 om 11:57 Dieren

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is zomer. Zeker de afgelopen weken was het erg warm. Zwemmen dus! Dat vinden ze ook bij hondenvereniging Antis, bij het Vikinghofterrein aan de Melkwegse Tiendweg 2. Dit jaar wordt hier voor het eerst hondenzwemles gegeven. Het begon met een klein badje van drieënhalve meter doorsnee, nu staat er een zwembad van acht bij vier meter.

door Ali van Vemde

Ook deze woensdagavond zit de les weer helemaal vol. Op 29 juli zijn ze begonnen met de zwemlessen, vertelt Corrie Vink. „Zo’n vijf weken lang, tot de reguliere cursussen weer gaan beginnen, kunnen honden hier zwemles volgen. We zitten iedere les vol.” In het bad gaat zo’n 40.000 liter grondwater, dus er is alle ruimte. Trainer Monica is er klaar voor. „De eerste keer had ik een zwempak aan, maar dat is niet zo’n goed idee met angstige honden. Nu draag ik een wetsuit.” Eerst mogen de eigen honden even zwemmen, daarna gaat de les beginnen. Er zijn op de lesavonden vier groepen met drie honden. De les duurt een half uur. De honden mogen om en om vijf minuten het water in. Daarvoor moeten ze eerst de trap op en dan het water in. Voor sommige honden toch een beetje eng, maar Monica staat klaar om ze op te vangen. Ze neemt de hond mee het bad door. Eerst houdt ze ze vast totdat ze het alleen durven. Met een bal motiveert ze het dier om door te zwemmen. Is de hond afgeleid, dan is er altijd nog het baasje dat langs de kant van het bad mee kan lopen.

EEN BETERE CONDITIE „We zijn begonnen met puppy’s,” vertelt Corrie, „daarna volgden de volwassen honden. Dat het zo’n succes zou worden, hadden we niet verwacht.” De honden komen er om verschillende redenen. Zo is er een hond met drie pootjes die hier komt om een betere conditie te krijgen. Ze gebruiken in het water hun spiermassa anders. Maar ook zijn sommige honden bang voor water. „Bij een van de honden hebben ze een vijver in de tuin. De hond loopt steeds over de rand, maar de baasjes zijn bang dat het een keer misgaat en het dier in het water valt. Het is dus noodzaak dat de hond leert zwemmen. Hier leren ze vertrouwd te worden met water.” Monica gaat ondertussen rustig door met de les. Met heel veel geduld en bemoedigende woorden wordt de hond rustig en zwemt even later alleen. Dan is het alweer tijd om het bad uit te gaan. Even lekker uitschudden, liefst bij de baas, en dan uitrusten tot de volgende ronde.

VOLGEND JAAR WEER Corrie vertelt: „Het is fantastisch dat we dit zwembad konden kopen. Het werd ons echt gegund. Dat het zo’n groot succes zou worden hadden we van tevoren niet kunnen bedenken. Tot eind augustus zitten alle zwemlessen vol, daarna gaan we weer beginnen met de ‘normale’ cursussen voor puppy’s, jonge honden, gedrag- en gehoorzaamheidstrainingen en agility. Informatie over de trainingen is te vinden op de website van hondenvereniging Antis. En de zwemlessen zullen zeker volgend jaar zomer weer worden gegeven.

Monica weet de hond al snel gerust te stellen
advertentie
advertentie