Afbeelding
Haptotherapeuten

Wijkse neemt initiatief tot landelijke actie: Haptotherapeuten bieden helpende handen

Corona

WIJK VIJ DUURSTEDE  Haptotherapeuten en haptonomen doen aanstaande woensdag in een paginagrote advertentie een oproep aan Minister de Jonge (Volksgezondheid): Laat ons helpen. Na een jaar coronacrisis kampt een grote groep Nederlanders met psychische klachten. De druk op de GGZ is hoog, de wachtlijsten zijn lang. Dit vraagt om een directe aanpak van deze zorg. Op dit moment zitten ruim 500 haptotherapeuten met veel ervaring en kennis klaar om deze mensen te helpen, thuis. Zij mogen niet werken. De actie is een initiatief van de Wijkse Monica Polman: ,,Zondag 7 februari, aan de keukentafel in Wijk bij Duurstede brak er iets in me. Het was de start van een landelijke actie die binnen 1 week tot grote actie heeft geleid.”

Zorgprofessionals trekken aan de bel over de groeiende mentale gezondheidsproblemen bij mensen en de hoge druk op de GGZ. Het aantal mensen dat kampt met psychische klachten, gevoelens van spanning en overbelasting, neemt toe. De negatieve effecten van de coronacrisis op de geestelijke conditie van mensen is zorgelijk. Sinds de lockdown zijn de praktijken van haptotherapeuten gesloten.  Monica Pollmann: ,, ‘Nee’ verkopen aan cliënten die het momenteel zwaar hebben, druist in tegen alles waar je als haptotherapeut voor staat. Dat doet pijn. Momenteel zitten wij letterlijk op ons gereedschap, onze handen. In een gezamenlijke oproep vragen haptotherapeuten Minister de Jonge te mogen helpen de druk op deze zorg te verlagen.

HELPENDE HAND BIEDEN Haptotherapeuten werken nauw samen met huisartsen, psychologen, psychotherapeuten en zien de druk op deze collega’s toenemen. ,,We zijn hard nodig, al zeggen we het zelf”, aldus Pollmann.  Met ‘verstand van voelen’, de kern van de haptotherapeut, gaan deze aan de slag met wat een client voelt zoals eenzaamheid, angst, verdriet, woede, onmacht en frustratie. ,,Juist door dichter te komen bij wat je voelt, begrijp je het beter en leer je er mee om te gaan, kan je het beter dragen. Je komt beter in je vel te zitten”, vervolgt Pollmann.  Dit kan door letterlijk de helpende hand te bieden door aan te raken. En in deze tijd kan dat ook door het te laten ervaren op 1,5 meter afstand. Het veilig uitoefenen van haptotherapie is dus mogelijk.

PETITIE De oproep die afgelopen woensdag verscheen, ondersteunt de petitie die vorige week is aangeboden aan het Ministerie van VWS. Hierin vragen haptotherapeuten weer aan het werk te mogen om zo bij te dragen aan het welzijn van mensen in deze tijd en de druk op de GGZ te doen verminderen. ,,We hopen dat de minister inziet dat ook hier geldt: alleen samen komen we hier doorheen”, sluit Monica Pollmann af.

advertentie
advertentie