Bezoek bij Bunninchem zoals hier in 2018 kan nog niet. In één tehuis in Amersfoort kan het wel, onder strikte voorwaarden.
Bezoek bij Bunninchem zoals hier in 2018 kan nog niet. In één tehuis in Amersfoort kan het wel, onder strikte voorwaarden. QuaRijn

GGD zocht 'eenvoudige' verpleeghuizen voor opening

14 mei 2020 om 22:46 Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE Vorige week werd bekend dat binnen de GGD Regio Utrecht geen verpleeghuis uit de Kromme Rijnstreek, maar het Davidshof in Amersfoort werd geselecteerd voor de pilot waarin sinds maandag bezoek mag worden ontvangen. Veel verpleeghuizen uit de regio hadden graag bij de landelijke pilot gehoord van de 25 tehuizen. Vragen van deze krant aan de GGD leerden dat de meeste tehuizen zijn afgevallen omdat ze te veel verschillende soorten zorg aanbieden of qua inrichting niet overzichtelijk genoeg zijn. 

door Agnes Corbeij

Zowel Zorgspectrum, met huizen in Houten en Nieuwegein, als Quarijn, met huizen in Bunnik en Wijk bij Duurstede, hadden graag een van hun tehuizen deels geopend voor bezoek. Een woordvoerder van QuaRIjn: ,,Helaas zitten wij niet bij de 25 huizen."

Ook Zorgspectrum had zich als organisatie aangemeld bij de GGD, vlak nadat de minister bekend maakte dat er versoepeling kwam in 25 huizen, verspreid over heel Nederland. Per GGD regio is sinds maandag de deur op een kier gezet, bij wijze van pilot. 

NORMALISEREN Een woordvoerder van ZorgSpectrum: ,,Wij vinden het belangrijk om het contact tussen cliënten en familieleden zo snel mogelijk weer te normaliseren. Meedoen met de pilot biedt de mogelijkheid om in de testfase na te gaan op welke gebieden er nog aanvullende maatregelen noodzakelijk of wenselijk zijn. Ook kunnen medewerkers geleidelijk aan ervaring opdoen met de versoepelde maatregelen. Wat werkt het meest prettig en efficiënt voor zowel cliënt, bezoekers als medewerkers, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM en de landelijke handreiking."

ZorgSpectrum weet niet waar de GGD op heeft geselecteerd. Daarom stelde Houtens Nieuws vragen aan de GGD Regio Utrecht. Uit de antwoorden blijkt dat vooral gekeken is naar het soort tehuis. ,,Het moest een verpleegtehuis zijn met zo min mogelijk verschillende soorten bewoners door elkaar heen, bijvoorbeeld psychisch geriatrische patiënten en bewoners van aan-en inleunwoningen door elkaar was niet wenselijk. Ook moest het gaan om een tehuis met eenduidige verpleeghuiszorg en moest het huis uiteraard Covid-19 vrij zijn. 

INRICHTING Ook aan de inrichting werden eisen gesteld. ,,Een van de andere voorwaarden was dat de instelling overzichtelijk was, qua inrichting en vanuit het oogpunt van infectiepreventie. De bezoekersstromen moesten op een controleerde manier kunnen binnenkomen, met als doel om verdere verspreiding van het virus te voorkomen."

Volgens de GGD RU hadden tientallen verpleeghuizen zich aangemeld. ,,Vele organisaties hebben veel behoefte aan het versoepelen van de bezoekregeling. Het is vervelend om instellingen te moeten teleurstellen. Zij kijken erg uit naar de resultaten van de proef. In deze twee weken worden de do’s en don’t s door de academische werkplaats van de DPG’en gemonitord. Deze worden gebruikt bij het mogelijk verruimen van de bezoekregeling binnen zorginstellingen."

advertentie
advertentie