Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Een mooi plaatje

27 april 2021 om 09:00 Column

Er gaat een marskramer langs de huizen en boerderijen. Hij verkoopt garen en band, hoestdrank, laxeerpillen, zalfjes tegen eksterogen en de laatste roddels en praatjes. Sinds kort heeft hij iets nieuws in de aanbieding. Hij is er trots op dat hij het op de kop heeft weten te tikken: een ‘tool’ waarmee hij foto’s van de huizen en boerderijen kan verfraaien met op de achtergrond afbeeldingen van windmolens en zonneparken. Op deze manier kan hij de bewoners laten zien wat zo’n windmolen en/of zonnepark doet met hun woonomgeving. Het ziet er overtuigend uit. De lokale bevolking kun je alles wijs maken, en dat weet de marskramer. “Wetenschappelijk verantwoord”, bezweert hij de wantrouwende beschouwer van zijn bewerkte foto’s. “Ja, zo hoog én zo groot!”, pepert hij de kijker in. “Hoe hoog?” vraagt de argeloze bewoner van een voormalige boerenwoning langs de wetering. “Nou, zó hoog, worden die windmolens.” De marskramer gebaart richting de woning en de bewoner kijkt met hem mee en daarna nog eens naar de foto. Hij is zichtbaar onder de indruk.

Deze fotobewerkingen worden ‘artist impressions’ genoemd en ze zijn met de tegenwoordige technieken eenvoudig door elke leek te maken. Lang voordat ik instapte in Adobe Photoshop (1994, versie 2.05, zónder lagen!), maakte ik al fotomontages als illustraties in tijdschriften en voor gelikte brochures. Ze waren nét echt. Dat vroeg toen veel vakmanschap en om ze zo waarheidsgetrouw te laten lijken, moesten onder meer de belichting en verhoudingen natuurlijk kloppen. En dat is waar de tegenwoordig veel gebruikte ‘bewerkingen’ van foto’s van woonomgevingen met windmolens maar al te vaak de hand mee lichten. De windmolens zijn net iets groter en van dichterbij gefotografeerd en achter de woonwijk of boerderij geplakt dan wanneer ze er in werkelijkheid zouden worden geplaatst. Het is maar één van de vele verkooppraatjes die de pijn van de transitie naar herwinbare energie nog eens uitvergroten. Want als je er al tegenop ziet dat er windmolens moeten komen, helpt het niet als de plaatjes het nog eens erger maken dan het al is.

De techneut, de liefhebber én degene die zich niet wil laten foppen met een mooi plaatje, wil ik best eens komen vervelen met een paar simpele vuistregels om dit soort ‘fouten’ te voorkomen. Want die zijn er, en je kunt er het bewerkte resultaat genadeloos mee beoordelen. Ik raad je dan ook aan om die marskramer met de bewerkte ‘windmolen’-foto die ene kritische vraag te stellen: “Hoe heeft u die beelden eigenlijk gemaakt?” Hij moet het kunnen uitleggen. Hij MOET het uitleggen.

André van Zwieten, grafisch vormgever en vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie