EWEC
EWEC André van Zwieten

Column EWEC: 5G of G-plek?

25 maart 2020 om 15:21 Column

Tja: wat zal ik kiezen als titel? Wat trekt de meeste aandacht? Bij 5G denken steeds meer mensen aan een gevaarlijke ontwikkeling die op ons afkomt ('straling!') en die niet meer te stoppen valt. Bij de G-plek denken we vooral aan genot. Gevaar en genot zijn allebei krachtige begrippen om mensen in beweging te krijgen. Of wat je ook vaak hoort: de stok en de wortel.

Als we het hebben over de verandering van ons klimaat van wat we nu al zien en wat er nog op ons afkomt, dan overheerst vaak het gevaar, het onheilspellende. Zo'n boodschap kan soms helpen, vooral bij mensen die toch al overtuigd zijn. Maar de meesten van ons sluiten zich af en raken verlamd. 'We kunnen er toch niks aan doen', 'het zal wel overdreven zijn', 'na ons de zondvloed', zijn gedachten die je niet bepaald in beweging brengen. Zelf heb ik daar soms ook last van. Het zal mijn tijd wel duren. Of zoals Ronald Reagan ooit gezegd schijnt te hebben: „waarom moet ik voor mijn kleinkinderen zorgen, hebben zij ooit voor mij gezorgd?" Tja.

Positieve boodschappen zijn vaak doeltreffender. Ook als het gaat om het klimaat, energiebesparing, wind en zon. We noemen het de 5G's: genot, gezondheid, gemak, geluk en ja, ook geld. Dus die 5G in de titel is in dit geval helemaal geen slecht nieuws. Het staat voor alle voordelen en genot die je krijgt als je wel iets doet voor een beter klimaat. Het is beter voor je gezondheid als je geen schimmel op de muren hebt, als er geen rook uitbrakende fabrieken of elektriciteitscentrales in de buurt staan, als je eten van dichtbij komt, vers en zonder gif.

En als het kan, willen we het graag gemakkelijk en dicht bij huis hebben. Overstappen naar een echt groene energieleverancier met een paar klikken op een website of even binnenlopen bij de lokale energieleverancier (ja, de EigenWijkse….), investeren in schone energie op je eigen dak of ergens anders ('zonnepanelen zonder gedoe'), ventilatie die vanzelf aangaat als de lucht in huis ververst moet worden en daarna weer uit om niet onnodig warmte te verliezen. En het mooie is: dat kan allemaal zonder dat het extra geld kost. Als je het slim aanpakt, kosten dit soort acties minder dan je besparing op de energierekening. Dat noem ik nou slapend rijk worden.

En ja: daar word ik ook wel gelukkig van. Dus mensen, ga eens bij jezelf na: waar loop jij warm voor? Wat is jouw G-plek?

Henk Muis, voorzitter EigenWijkse Energie Centrale

advertentie
advertentie