Steven Verhaar
Steven Verhaar Rob Haak Fotografie

Klimaatrealisme hard nodig

19 februari 2020 om 07:16 Column

De maanden december en januari waren interessant. Eerst de komst van Iris Meerts, onze nieuwe burgemeester. En begin januari van dit jaar het nieuws, dat wethouder Willem Joustra zijn ontslag indiende. De plaatselijke journalistiek schreef er veel over, maar om nu te stellen dat de VVD-fractie haar wethouder liet vallen als een baksteen, gaat wel heel ver. Blij zijn we met de installatie van onze nieuwe wethouder Eric Balemans, die op 28 januari de eed aflegde. Eric is een frisse, nieuwe verschijning in ons college en brengt een enorme bak bestuurlijke ervaring met zich mee. En zijn uitspraken over windturbines, daar schrikken we helemaal niet van! Coalitieakkoord is coalitieakkoord en daar houden wij ons aan. En als we dan toch weer over het W-woord praten, afgelopen paar weken trof ik interessante nieuwberichten aan.

Tennet, onze elektriciteits-transporteur, maakte bekend dat in de nabije toekomst onze zware industrie nu en dan stil kan vallen door gebrek aan stroom uit wind en zon. Dat kan niet worden opgevangen vanwege gebrek aan energiecentrales, die nu nog bijschakelen.

Goed nieuws: Rolls Royce, al jarenlang bouwer van reactoren voor kernonderzeeërs, heeft concrete plannen om met haar ervaring kleine modulaire kerncentrales te ontwikkelen. Deze centrales, met een vermogen van 220-440 MW (30 tot 150 windturbines!) zouden tegen 2030 inzetbaar kunnen zijn.

Helaas zaten er aan de klimaattafels geen kernwetenschappers, een gemiste kans waar we, als het tij niet keert, later de economische tol voor gaan betalen. Want hoe betalen we die verduurzaming? Voor de VVD heel logisch: focus op economie en werk levert inkomsten en belasting op. Vanuit de belasting betalen we zaken die belangrijk zijn voor dit land, waaronder verduurzaming. Zonder geld geen mogelijkheden voor verdere technische ontwikkeling. Die hebben we keihard nodig om aan de gestelde klimaateisen te voldoen. We willen toch allemaal een leefbare en schone planeet? Langs een realistische weg, die iedereen begrijpt en haalbaar is. Daarom is het ook goed te zien dat we in onze gemeente voortvarend bezig zijn met zonnevelden, een biovergister en initiatieven om woningen aantrekkelijk te verduurzamen. Realisme is bitter noodzakelijk, het klimaatakkoord staat aan uw achterdeur. Wij zullen er alles aan doen om de invoering verstandig te laten gebeuren!

[Steven Verhaar, Raadslid VVD

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie