Afbeelding
Ankie Meutgeert

raadspraat

5 juni 2019 om 07:01 Lokaal/Column

Raadspraat

Voor een prikkie

Wat is het publieke gezondheidsrisico in onze gemeente?

Mazelen, Bof en polio. Ken je veel vrienden, buren of collega's in onze gemeente die dat de laatste pakweg 10 jaar hebben gehad? Waarschijnlijk niet. Nederland heeft dan ook een Rijksvaccinatieprogramma. Standaard wordt er gevaccineerd voor twaalf ernstige infectieziekten.

De gemeente voert beleid om publieke gezondheidsrisico's te beperken en vaccinatie maakt daar onderdeel van uit. We reizen meer dan ooit. Verder dan ooit. Vaker dan ooit. Dat is mooi maar brengt tegelijkertijd met zich mee dat infectieziekten zich verder en sneller kunnen verspreiden.

Laten we beginnen met de vaccinatiegraad. Simpel gezegd: hoe meer mensen zijn ingeënt, des te lager het risico op verspreiding van infectieziekten. Dus vroegen D66, VVD en CDA onlangs aan het college om tekst en uitleg. De vaccinatiegraad bij zuigelingen in Wijk bij Duurstede ligt volgens het college boven het landelijk gemiddelde. In tegenstelling tot de landelijk dalende trend, is de vaccinatiegraad bij zuigelingen in Wijk bij Duurstede stabiel over de afgelopen vijf jaar. In Cothen en Wijk bij Duurstede is de vaccinatiegraad DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio) 2016-2018 gemiddeld 96% en BMR( bof, mazelen rode hond) bij zuigelingen gemiddeld 95,6%. De vaccinatiegraad in Langbroek is duidelijk lager, rond de 70%. Dat moet beter.

D66 hecht sterk aan preventie. Het college volgt de adviezen van de GGD op. Niet-gevaccineerde kinderen weigeren, bijvoorbeeld bij kinderopvang, is behoudens ernstige acute gevallen juridisch niet mogelijk. Het college schat het publiek gezondheidsrisico in als klein. Maar D66 is er niet gerust op. Twijfel of nut en noodzaak over vaccineren? Ga het gesprek aan met je huisarts of win advies in bij de GGD. D66 wil meer deskundige en onafhankelijke voorlichting over nut, noodzaak en bijwerkingen van vaccinaties. En scholen, geloofsgemeenschappen, huisartsen, ouders en andere direct betrokkenen hierbij betrekken. Dat hoeft niet voor een prikkie. Er mag wat D66 betreft extra aandacht naar het vaccinatiebeleid.

Bart van Asperdt
D66 Wijk bij Duurstede

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie