De kerk aan de Brink in Cothen
De kerk aan de Brink in Cothen Comité Open Monumentendag

Open Monumentendag in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek met veel lezingen

23 augustus 2023 om 09:57 Activiteiten Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Een prachtige dag om te genieten van de opengestelde monumenten, maar er is nog veel meer. Dit jaar is het landelijke thema ‘Levend Erfgoed’. Een prachtige gelegenheid om de bezoekers kennis te laen maken met culturele gebruiken, tradities  en ambachtelijke vaardigheden.

door Ali van Vemde

Rondom kasteel Rhijnestein, langs de route waar de Krommerijnder vaart, zullen re-enactors op speelse wijze de aloude band tussen het kasteel en de Kromme Rijn verbeelden. Ook bij Kasteel Duurstede zullen bezoekers gasten tegenkomen uit de tijd van bisschop David van Bourgondië. Nog verder terug in de tijd, dat kan bij de Dorestad Vikingmarkt. Deze markt geeft een uniek inkijkje in de geschiedenis van Dorestad. Ook op zondag kan de Vikingmarkt nog worden bezocht.

LEZINGEN

Dit jaar staat Open Monumentendag vooral in het teken van interessante lezingen. Tal van onderwerpen komen op diverse locaties voorbij. Zo zijn er in de Roomskatholieke kerk aan de Klooster Leuterstraat interessante lezingen. In de ochtend, om 10 uur en om 11 uur vertellen vertegenwoordigers van Karnavalsvereniging De Kaieschaiters en carnavalsvereniging De Brienkneuters over de vele jaren dat hier al carnaval wordt gevierd. Dat doen ze niet alleen met woorden, maar ook met beelden en attributen. In de middag geeft Wendy Gerrits om 14 en om 15 een lezing uur over Kasteelpark Duurstede, oftewel het Zocherpark. Recent heeft bureau Debie & Verkuijl tuinhistorisch onderzoek gedaan. Wendy gaat in op de vraag wat er eerder was: het bos of de toren. En is het bos wel een bos?

In de Veldpoortstraat staat brouwerij De Dikke. Hier vertelt Raymond Uppelschoten over oude koperen brouwketels, het brouwersgilde en het bier dat in het verleden in Wijk werd gebrouwen. Dat doet hij om 13.30 en 14.30 uur.

In de kerk op de Brink in Langbroek vertelt Wim van Amerongen, aan de hand van prachtige foto’s, over de geschiedenis van de pastorie. Ook de verdwenen molen in Langbroek krijgt de aandacht. En voor die mensen die het niet meer weten: de hilarische volksspelen met varkens vangen. De lezing begint om 11.30 uur.

Op de grens tussen Langbroek en Cothen is de brandweerkazerne te vinden. Hier worden twee presentaties gegeven. Frederique Reigersman van Landgoed Rhijnestein vertelt over het essenhakhout. Aansluitend mogen de bezoekers mee naar het Griftbos via de dam over de Cothergrift. De presentatie begint om 14.00 uur. Rond 14.45 uur geeft rietdekker, en tevens vrijwilliger bij de brandweer, Jan de Bie een presentatie over de blustechnieken bij rieten daken.

In de Protestantse Kerk op de Brink in Cothen geeft dr. Kees Vernooij om 10.30 en om 14.30 uur lezingen over de boerderijen van oude boerenfamilies in de regio. Verschillende boerderijen met een verhaal komen voorbij.

Binnenkort verschijnt het programmaboekje Open Monumentendag Wijk bij Duurstede. Hierin een compleet overzicht van alle activiteiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie