Angelique (l) en Lieke met de behaalde beker
Angelique (l) en Lieke met de behaalde beker Angelique van Dam

Twirling team Excelsior is Europees kampioen

24 oktober 2022 om 08:43 Overig

COTHEN Onlangs was het groot feest bij muziekvereniging Excelsior. Het twirling-team van deze vereniging wist in Lignano Sabbriadoro, Italië, de Europese kampioenstitel te behalen. Een gesprek met twee deelneemsters: Lieke Harmsen en Angelique van Dam.

Wat is twirling? Angelique: ,,Dat is een showsport waarin tijdens gymnastiek- en dansoefeningen op ritmische muziek wordt gewerkt met een zogenaamde baton; een attribuut dat een beetje op een stok lijkt. Mensen kennen het met een lint aan de baton, maar wij voerden het onderdeel ‘batonflag’ uit; dat wil zeggen dat wij een vlag aan de baton hadden.

SAMENSTELLING TEAM Het winnende team bestond uit tien personen die waren geselecteerd uit vier verenigingen. Angelique hierover: ,,Samantha Schrant, trainster van de ‘Pink Panters’ kwam met het idee om ons aan te melden voor het Europese kampioenschap. Dat kwam voort uit het feit dat Excelsior al eerder het Nederlandse kampioenschap had veroverd. Sabine van Helden, waar wij les van krijgen, heeft zich toen bekommerd om de samenstelling van het team waarbij ze Lieke en mij vroeg of wij daar deel van uit wilden maken. In totaal bestond het team uit leden van vier verschillende verenigingen.” 

SPANNEND ,,Het was heel spannend”, laat Lieke weten. ,,Twirling is een combinatie van choreografie, techniek en concentratie waarbij alles perfect synchroon moet verlopen. Een klein foutje kost je al snel een paar punten. Alle andere teams presteerden enorm goed. Onze coaches waren Samantha Schrant en Claudia Verwij en die hadden ons ingeprent dat we ons nooit moesten laten ontmoedigen door de prestaties van de andere groepen, maar ons vooral moesten concentreren op onze eigen deelname. We hebben alles gegeven wat we in huis hadden en aantoonbaar met goed resultaat. Kroatië en Noorwegen eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. In totaal deden er negen teams mee.” 

LIGNANO SABBIADORO Lingnano Sabbiadoro is een klein dorp dat zich zo’n 70 kilometer ten Noord-Oosten bevindt van Venetië. Het is een dorp met 7000 inwoners; de toevoeging ‘Sabbiadoro’ betekent iets als ‘gouden zand’ of ‘zand van goud’ hetgeen verwijst naar het prachtige strand dat men aldaar aantreft. ,,Een prachtige omgeving”, vertelt Angelique. En voor zo’n kleine gemeente stond daar toch wel een grote sporthal, omringd door veel hotels.” Ze verbleven er een kleine week. ,,Het idee om mee te doen aan het Europese kampioenschap is net voor de corona- crisis ontstaan waardoor er lange tijd geen gelegenheid was om te trainen”, gaat Angelique verder. ,,Toen de restricties waren vervallen, hebben we dat nog wel kunnen doen, maar het traject ter voorbereiding van zo’n bijzondere gelegenheid was zodoende wel wat schraal. Maar aan de andere kant: de andere teams hebben hier natuurlijk ook mee te maken gehad. In Lignano Sabbriadoro hebben we trouwens ook nog twee keer kunnen trainen.” 

COTHEN OP DE KAART De meisjes genieten duidelijk van de overwinning. ,,Er gaat heel veel door je heen als je hoort dat je eerste plaats hebt behaald”, merkt Lieke op. ,,Maar dat hebben we met het hele team kunnen bereiken. Het is geweldig leuk voor ons en voor Excelsior, maar wat het leukste is, is dat we Cothen op de kaart hebben gezet.” Angelique glimlacht en knikt bevestigend.

advertentie
advertentie