Door anders te maaien fladdert nu de geelsprietdikkop boven de graslanden van Utrechts Landschap.
Door anders te maaien fladdert nu de geelsprietdikkop boven de graslanden van Utrechts Landschap. Saxifraga – Jaap Bouwman

Zeldzame bijen en vlinders aangetroffen in Utrechtse natuur

25 april 2021 om 09:00 Natuur & platteland

UTRECHT Utrechts Landschap heeft in 2020 bijzondere bijen en vlinders waargenomen in haar natuurgebieden. De waarnemingen zijn het resultaat van jarenlang zorgvuldig beheer dat erop is gericht om natuur te behouden, te versterken of te ontwikkelen.

Om te zien hoe de natuur zich ontwikkelt, laat Utrechts Landschap haar natuurgebieden regelmatig onderzoeken. Aanwezige planten en dieren worden geïnventariseerd en geteld. Daarbij maakt Utrechts Landschap gebruik van ecologische bureaus en honderdduizenden waarnemingen van vrijwilligers.

ROODRANDZANDBIJ In 2020 trof Utrechts Landschap voor het eerst de bedreigde roodrandzandbij aan in De Woerd, een natuurgebied tussen Odijk en Driebergen. De roodrandzandbij is een zeldzame wilde bij die vanuit de Biesbosch naar het oosten lijkt op te schuiven. Acht jaar geleden trof Utrechts Landschap de bij al aan in de Everdingerwaard, en nu dus in De Woerd. De zandbij is gemakkelijk te herkennen aan zijn roodgekleurde achterlijf. Hij komt voor in een open polderlandschap met extensief begraasde graslanden, waarbij de aanwezigheid van schermbloemen in de zomer essentieel is.

OGENTROOSTDIKPOOT Ook de vondst van de ogentroostdikpoot in de Blauwe Kamer bij Wageningen was bijzonder. Deze zeldzame wilde bij komt vooral voor op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, Limburg en Oost-Gelderland. Ook in de Middelwaard van Utrechts Landschap kent een populatie. De ogentroostdikpoot werd in 2020 voor het eerst in de Blauwe Kamer aangetroffen en dankt zijn naam aan de plant waar hij nectar en stuifmeel verzamelt: de ogentroostbloem. Die bloem komt volop voor in de Blauwe Kamer.

GEELSPRIETDIKKOP De eerste resultaten van het in 2019 ingevoerde sinusbeheer blijken hoopgevend. Door graslanden op een andere manier te maaien, probeert Utrechts Landschap diverse graslandsoorten weer een kans te geven. Er wordt gewerkt met slingerende maaipaden die variëren in tijd en ruimte. In 2020 hebben we de geelsprietdikkop zien fladderen boven de graslanden van Beerschoten en Houdringe. De geelsprietdikkop is een bedreigde graslandvlinder, waarvan ook een grote populatie aanwezig is op Park Vliegbasis Soesterberg. Omdat Utrechts Landschap pas sinds twee jaar met sinusbeheer werkt, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het onderzoek wordt over twee jaar herhaald.

In het Publieksjaarverslag van Utrechts Landschap is meer te lezen over de bijzondere waarnemingen en de manier waarop de stichting haar natuurgebieden beheert. Zo blijken de Everdinger Waarden rijk aan cetti’s zangers en is er onderzoek gedaan naar de pleegakkers. Hier probeert Utrechts Landschap bijna uitgestorven of zeer zeldzaam geworden akkerplanten nieuwe kansen te geven. 

Het Publieksverslag is te lezen op www.utrechtslandschap.nl/publieksverslag-202050 27 23 (ma, di, vr) of 030-2205555.

advertentie
advertentie