De patrijs komt nog maar weinig voor in Nederland.
De patrijs komt nog maar weinig voor in Nederland. Collectief Utrecht Oost

Patrijzen gespot op keverbank

12 maart 2021 om 14:00 Natuur & platteland

BUNNIK De onlangs aangelegde patrijzenstroken in de regio doen hun werk: twee patrijzenhennen koesterden zich afgelopen week in de zon op een keverbank in Bunnik. De keverbank is een initiatief van Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en Agrarisch Collectief Utrecht Oost. Vorig jaar legden zij enkele van deze banken aan om met name de patrijs in het Kromme Rijngebied te beschermen.

Een keverbank is een verhoogde strook akkerland, begroeid met ruige grassen en kruiden waar veel insecten overwinteren. Voor akkervogels zoals de patrijs biedt een keverbank warmte, dekking, insecten als voedsel voor kuikens en een veilige plek om te nestelen.

Behalve keverbanken werden in het Kromme Rijngebied ook zogenaamde bloemblokken en wintervoedselakkers ingericht waar de patrijs en andere vogels veilig kunnen foerageren.

DRAMATISCHE AFNAME De patrijs komt nog maar weinig voor in Nederland. Door schaalvergroting in de landbouw nemen de aantallen dramatisch af. De vogel staat op de lijst met doelsoorten van Collectief Utrecht Oost. Samen met boeren en particuliere grondbezitters in de regio richt het Collectief.

advertentie
advertentie