Gé en Joke nemen de bijzondere akte in ontvangst uit handen van Brugemeester Iris Meerts
Gé en Joke nemen de bijzondere akte in ontvangst uit handen van Brugemeester Iris Meerts John Beringen

Gé en Joke: ,,De jaren zijn omgevlogen”

6 december 2022 om 10:07 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 30 november was het 50 jaar geleden dat Gé de Vin en Joke van Ketel in het huwelijk traden. Burgemeester Iris Meerts kwam langs om hen te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. 

door John Beringen

,,We kenden elkaar al op heel jonge leeftijd”, laat Gé weten. ,,Mijn zus zat op dezelfde school als Joke. We kregen verkering toen ik nog in militaire dienst zat. De vonk sloeg over toen ik samen met Joke, mijn zus en haar vriend een orgelconcert bezochten.” Joke knikt bevestigend. ,,Op dat moment gebeurde er ook nog wat anders”, laat ze weten. ,,Aanvankelijk zou ik in de verpleging gaan werken, maar doordat ik door het oordeel van een dirigent van een koor over een goede solostem leek te beschikken, nam ik zangles en verzekerde mijn zanglerares mij dat ik alles in huis had om via een toelatingsexamen de conservatoriumopleiding te kunnen doen. Ik legde het examen met goed gevolg af. Een mooie solozangcarriere als concert- en operazangeres werd het resultaat. Opvallend is dat het moment van verkering krijgen samenviel met het toelatingsexamen. Gé heeft mij altijd voor 100% ondersteund en gestimuleerd in het muziekvak. Doordat hij zelf ook orgel speelt - ook bijna 50 jaar kerkorganist - konden we vaak samen optreden.” 

SCEPSIS De ouders van Joke waren bezorgd over deze ontwikkeling. ,,Ergens wel begrijpelijk”, denkt Joke. ,,Zangeres is een beroep dat kan leiden tot een onzeker bestaan. Je kunt een gevierd persoon worden, maar het kan ook gebeuren dat je, door welke reden dan ook, afzakt om uiteindelijk te worden vergeten. Je moet constant blijven presteren.” 

GROTE CARRIÈRE De zanglerares van Joke had het echter goed gezien. Joke zong op haar 19e jaar de alt solopartij in de Mattheüs Passion. Daarna volgden er nog meer hoogtepunten. Zo zong ze het ‘Avé Maria’ op de bruiloft van Prins Maurits en Prinses Marilène. Ook zong ze vele malen in het buitenland, waaronder bijvoorbeeld de altpartij in de negende symfonie van Beethoven in Madrid. ,,Het was een intensieve tijd maar wel een periode waarin ik altijd heb genoten”, vertelt ze. Over de vraag welke concertzaal ze het meest bijzonder vindt, moet ze even nadenken. ,,De zaal in het concertgebouw van Amsterdam is mijn grote favoriet”, zegt ze uiteindelijk. ,,Dat is net een grote huiskamer. Maar bijvoorbeeld de concertzaal in Bilbao in Spanje, is ook heel bijzonder want dat is een van de oudste concertzalen ter wereld.” Acht jaar geleden stopte ze met zingen op de grote podia. ,,Het reizen werd moeilijker doordat het verkeer steeds drukker werd”, verduidelijkt ze. ,,Het was niet meer te doen door de toenemende files. En na een loopbaan van 42 jaar als zangeres was het ook wel genoeg.” Joke heeft overigens geholpen met het oprichten van het Wijks Vocaal Ensemble.

OMGEVLOGEN JAREN Als beide echtlieden terugkijken, constateren ze dat de jaren zijn omgevlogen. Joke is geboren in Haarlem en Gé in Dordrecht. Na hun trouwen in Zwijndrecht gingen ze wonen in Doetinchem waar Gé werkzaam werd in een supermarktketen. In 1975 ging Gé werken bij een groothandel in grondstoffen voor bakkerijen in Bunnik. Vanaf dat moment gingen ze wonen in Wijk bij Duurstede. Het echtpaar kreeg twee zonen, vijf kleindochters en twee kleinzonen. Uit handen van Burgemeester Meerts mochten ze een gewaarmerkte kopie van de oorspronkelijke trouwakte ontvangen.

advertentie
advertentie