Kasteel Beverweerd en voorburcht gezien vanuit het noordoosten.
Kasteel Beverweerd en voorburcht gezien vanuit het noordoosten. tekening Jan Beijer, 1745

Lezing historische kring Tussen Rijn en Lek over de (bouw)geschiedenis van kasteel Beverweerd

2 februari 2023 om 16:19 Historie

WERKHOVEN Op donderdag 16 februari organiseert de historische kring Tussen Rijn en Lek een lezing met als onderwerp: de (bouw) geschiedenis van kasteel Beverweerd.

Kasteel Beverweerd heeft een lange geschiedenis. Het is in de dertiende eeuw gebouwd als woontoren langs de Kromme Rijn bij Werkhoven. De oorspronkelijke rechthoekige woontoren is talloze malen verbouwd en uitgebreid en groeide uit tot een onregelmatig kasteel met twee torens aan de rivierzijde. Ook kende het kasteel een reeks van meer of minder kleurrijke bewoners. Van de oudst bekende bewoners ridder Zweder van Zuylen en zijn vrouw Hillegonda van de Velde rond 1300 tot de voormalige-kunstvervalser Geert Jan Jansen, anno nu.

Anno nu is het kasteel (weer) toe aan een grondige restauratie en er zijn plannen voor nieuwbouw op het terrein. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, maar wel dat kasteel Beverweerd weer een nieuw hoofdstuk aan zijn lange geschiedenis gaat toevoegen. 

Saskia van Ginkel-Meester is meer dan twintig jaar als bouw- en architectuurhistoricus onderzoeker werkzaam geweest. Zij heeft zich gespecialiseerd in kleuronderzoek als onderdeel van het bouwhistorisch onderzoek. Ze is redactielid van het tijdschrift van de historische kring, houdt zich bezig met het inrichten van tentoonstellingen en is adviseur op het gebied van geschiedenis en architectuur.

De lezing vindt plaats in Het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31, Werkhoven. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur. De toegang is gratis!

advertentie
advertentie