Het Schoonderwoerd terrein
Het Schoonderwoerd terrein Ali van Vemde

Woningbouw op industrieterrein? Haalbaarheidsonderzoek moet meer duidelijkheid geven

2 augustus 2018 om 07:15 lokaal

COTHEN Na de brand bij het bedrijf van Schoonderwoerd, heeft het industriegebied aan de Willem Alexanderweg een groot braakliggend terrein. Dit vraagt om een nieuwe invulling. Woningbouw zou een goed alternatief zijn. Toch is niet iedereen daar blij mee. Een aantal Cothense ondernemers maakt zich zorgen over het voortzetten van hun bedrijf. Kunnen ze blijven of zullen ze moeten verhuizen naar het Stefanusterrein (bedrijventerrein naast Van Dijk's koelhuis)?

Ali van Vemde

Aalberts Ontwikkeling heeft namens Schoonderwoerd gevraagd of er mogelijkheden zijn het terrein te gebruiken voor woningbouw. De gemeente is hier positief over en ook de provincie heeft een positieve grondhouding. In maart heeft het college opdracht gegeven aan SAB om te kijken wat haalbaar is. Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten gehouden met ondernemers om te kijken of er bereidheid is om te verhuizen of dat zij liever op deze plek blijven. Verhuizing brengt voor de ondernemers de nodige kosten en investeringen met zich mee en dat is niet voor iedereen een goede ontwikkeling. Er zal namelijk gebouwd moeten worden onder de nieuwe bouwnorm, dat wil zeggen energie prestatie=0 en er komt geen aardgas? Ook maken ze zich zorgen over de bereikbaarheid, bijvoorbeeld voor mensen die nu op de fiets komen of met een rolstoel. Voor anderen biedt het juist de mogelijkheid om hun bedrijf uit te bouwen. Zij zien kansen om hun bedrijf te vernieuwen en/of uit te breiden. Maar het meest belangrijk voor de ondernemers is dat ze serieus genomen worden en betrokken blijven bij de plannen.

KORTE LIJNTJES Wethouder Hans Marchal en projectleider van de gemeente, Ernest Bressers, zien zeker mogelijkheden. Marchal: "Na de brand is Schooenderwoerd verhuisd naar Bunnik. Woningbouw op deze locatie ligt voor de hand. Omdat bedrijven niet willen verhuizen naar Wijk bij Duurstede wordt het idee uitgewerkt om het Stefanus terrein te vergroten. We kunnen de meters één op één verplaatsen." Op de eerste informatieavond in mei voor huurders en eigenaren werd een hoop informatie verstrekt. Dit riep ook veel vragen op. "Ook met de omwonenden hebben we gesproken en gevraagd naar hun wensen. Wij willen zoveel mogelijk iedereen hier bij betrekken. Voor ons is duidelijk dat iedereen verschillende belangen heeft. Daar houden we rekening mee. Onteigenen komt niet ter sprake. Als ondernemers niet willen verhuizen zal het plan worden aangepast en wordt woningbouw deels uitgevoerd. We begrijpen de emoties en willen de ondernemers niet voor voldongen feiten stellen. Er moet draagvlak voor zijn." Dat sommige huurders al de huur zouden hebben opgezegd, vindt de wethouder voorbarig. Er is nog geen vast plan. Op 9 juli werd een tweede informatieavond gehouden voor de ondernemers en kon worden gereageerd op twee varianten voor het Stefanusterrein.

In september zal het conceptplan klaar zijn en wordt een nieuwe informatieavond gepland met de ondernemers waarin het conceptplan gepresenteerd wordt. Dit kan dan nog worden aangepast en zal daarna aan het college worden voorgelegd..

advertentie
advertentie