Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

EWEC: Fris groen

24 mei 2022 om 07:41 Column

Het is mijn favoriete maand van het jaar. Mei betekent voor mij een voorproefje van wat de zomer kan brengen. Maar het heeft zelf ook zoveel te bieden. Veel bomen beginnen hun bloei in het vroege voorjaar, maar in mei bloeien bomen en heesters met blad. De bloemen zijn een soort kers op de groene taart. In deze bloeimaand laten we definitief de donkere, bruine winter achter ons. De plant die dat voor mij het beste illustreert is de haagbeuk. ’s Winters houdt deze haag haar bruine, verdorde blaadjes vast, zodat de haag ook ’s winters nog zijn afschermende rol goed kan vervullen. Maar wat een feest als het bruin wordt vervangen door fris groene bladeren. Elk jaar betrap ik me er weer op dat ik op zoek ga naar deze hagen. En gelukkig zijn dat er veel in onze omgeving.

Niet alleen de loofbomen, heesters en vaste planten die hun blad laten vallen tonen hun mooiste pracht. Ook veel groenblijvende heesters krijgen fris groene blaadjes en nieuwe takken. Het is alsof de natuur feest viert in mei. En al dat frisse groen en de bloemen ruiken heerlijk als er een bui regen is gevallen. Er is regen nodig om te voorkomen dat aan het einde van de meimaand al dat jeugdige groen er uitziet alsof het bijna gaat vallen en de natuur op apegapen ligt. Daar schortte het dit jaar wel aan. Tot 18 mei zijn er in de hele maand enkele druppels gevallen. De aangekondigde forse buien zijn in onze gemeente in ieder geval uitgebleven. Dat is verschrikkelijk jammer, want als spaarzame sproeiers wachten wij altijd het weerbericht af en als de KNMI voorspelt dat het binnen een dag gaat regenen, zetten wij de sproeier nog even niet aan.

Maar helaas, ons gazon vertoont bruine plekken en de vaste planten laten hun kopjes hangen. We hebben toch de sproeier moeten inschakelen. De vaste planten geven direct feedback: ze richten zich vrijwel meteen weer op. Het gras heeft wat meer tijd nodig. Het stukje gras dat er aan het begin van het voorjaar altijd uitziet als een soort afgestorven mosbed, doet het nu het allerbeste. Het ligt namelijk veel in de schaduw. Terwijl ik dit schrijf, geven alle weersvoorspellingen de komende dagen grote kans op regen. Dat hoop ik dan ook maar. Niet alleen voor mijn tuin, die krijgt af en toe wel wat water toegediend, maar voor al dat groen in de vrije natuur, in parken en langs de straat. Die hebben gewoon hemelwater nodig. Ik raak altijd in mineur als het regent, maar nu zie ik er naar uit. Kom maar op, ik wil mei weer ruiken.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie