Attenties in coronatijd
Attenties in coronatijd De Zonnebloem

Drie op een Rij: bijeenkomsten en uitstapjes bij De Zonnebloem

7 februari 2022 om 13:04 Opinie

COTHEN Het aantal ouderen stijgt en dat zal de komende jaren alleen maar doorgaan. Maar, tellen deze ouderen nog mee in de huidige samenleving? In de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws aan drie verschillende organisaties, waar veel ouderen zich bij hebben aangesloten, wat zij hiervan merken. De Zonnebloem, de WABO en Verbonden Buurt geven een reactie. Vandaag: De Zonnebloem Cothen.

door Ali van Vemde

Bij de Zonnebloem melden mensen zich aan met een lichamelijke beperking. „Leeftijd speelt hierbij geen rol,” zegt secretaris Liesbeth Pieterse. „Wij merken dat het meestal ouderen zijn die zich als gast aanmelden, omdat dan de lichamelijke beperkingen beginnen. Daar komt ook eenzaamheid bij.” Wat de Zonnebloem doet voor de ouderen is heel divers. „Dat doen we vooral met het organiseren van gezellige bijeenkomsten, zoals muziek, informatief en bingo, maar ook uitstapjes naar bijvoorbeeld een museum, een excursie naar een bedrijf, tuinen etc. Ook zijn kleinschalige activiteiten mogelijk, zoals een bezoek aan een kerstmarkt.” Pieterse merkt dat de leeftijd steeds hoger wordt en dat er meer zorg nodig is. „Wij proberen zoveel mogelijk gasten mee te laten doen bij activiteiten. Bij een bijeenkomst hier in Cothen kunnen mensen met de auto worden gehaald en gebracht. Ook is altijd een EHBO’er aanwezig. Bij excursies wordt regelmatig een rolstoelbus ingezet.” Of ouderen zich zorgen maken over de toekomst met betrekking tot de zorg en de AOW komt hier niet veel aan de orde. „De AOW komt niet ter sprake en als men in aanraking komt met de zorg, is er altijd alle lof. Veel ouderen leven ‘bij de dag’.”

Door Corona is er de laatste jaren niet zoveel mogelijk geweest. Pieterse zegt hierover: „Wij hebben de afgelopen twee jaar op alle momenten, dat er een activiteit zou worden georganiseerd, een attentie aan huis gebracht om het contact met de gasten vast te houden. Meestal iets lekkers in combinatie met een puzzel om op te lossen. Dit werd erg gewaardeerd, maar telkens werd de hoop uitgesproken dat er weer snel bijeenkomsten en uitstapjes mogelijk zouden zijn.”

advertentie
advertentie