Afbeelding
Lisa Runnels via Pixabay

Sinds voorjaar 2020 is fraude bekend bij gezinshuis Helder in Cothen

31 januari 2022 om 10:18 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vorige week berichtte Wijks Nieuws over de jeugdzorg fraude die met gezinshuis Helder (onderdeel Driestroom) speelt. De gemeente heeft een juridische procedure aangespannen om een fraudebedrag - van naar het lijkt tussen de 1 en 2 miljoen euro - terug te halen. De kwestie werd aangezwengeld nadat wethouder Kosterman er in de openbaarheid opmerkingen over maakte. De gemeente laat echter het achterste van haar tong niet zien en verbergt zich achter een juridische procedure.

door Kuun Jenniskens

Wijks Nieuws legde na de opmerkingen van de wethouder direct een reeks vragen neer bij de gemeente. Over de omvang van de fraude, en wilde bevestigd krijgen of het inderdaad gaat om gezinshuis Helder van Driestroom. In dit Cothense gezinshuis zijn 6 tot 7 jongeren met ernstige problematiek opgevangen. 

BLIJFT ACHTER GESLOTEN DEUREN Het college had de gemeenteraad eerder achter gesloten deuren over deze fraudezaak ingelicht - en lijkt niet van zins deze beslotenheid op te heffen. Na een week volgden er geen antwoorden op specifieke vragen van Wijks Nieuws, wel een algemeen persbericht.

In het persbericht staat dat de gemeente in het voorjaar van 2020 signalen ontving over onregelmatigheden bij gezinshuis Helder. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd werd er bij betrokken en vervolgens is een onderzoek uitgevoerd. In december 2020 hebben zowel de gemeente als de franchise stichting Driestroom besloten om de samenwerking met het gezinshuis Helder te beëindigen. 

KINDEREN SNEL NIEUWE PLEK Wat gebeurde er in die tijd met de kinderen die in dit huis een thuis vonden? Het gaat hier om kinderen waarvan de ouders door de rechter uit de ouderlijke macht zijn gezet. De gemeente laat weten dat voor alle kinderen een passende vervolgplek is gevonden en dat zij extra zijn ondersteund. 

GEMEENTE NAAR RECHTER Gemeente laat verder weten dat zij zowel Stichting Driestroom als gezinshuis Helder aansprakelijk stelt, en dat een civielrechtelijke procedure is gestart. Deze procedure moet duidelijk maken wat er is gebeurd met het geld dat Helder kreeg. De afgelopen maanden heeft de gemeente met een externe accountant en jurist onderzoek gedaan naar het gebruik van de individuele voorzieningen binnen gezinshuis Helder. Verdere vragen wil de gemeente niet beantwoorden.

EIS VAN BIJNA 2 MILJOEN Informatie over juridische procedures is openbaar en wordt online gepubliceerd. Zo ook over een gerechtelijke procedure tussen franchisebedrijf Driestroom en het bij hun aangesloten gezinshuis Helder. Hieruit valt op te maken dat Driestroom van Helder een schadevergoeding van 1.222.983 euro en een boete van 775.500 eist. Dit is dus niet de zaak van de gemeente, de eis die de gemeente neerlegt is nog niet bekend.

NIET JUISTE PAPIEREN Uit deze stukken valt op te maken dat franchisenemer Helder zich onterecht als orthopedagoog heeft voorgedaan en onbevoegd EMDR-therapie heeft uitgevoerd. Ook was er weinig balans tussen het karige aantal medewerkers met ervaring en de juiste papieren, en de grote inzet van stagiaires. Tevens blijkt dat meer zorg is gedeclareerd dan is verleend en dat de kwaliteit van de zorg ondermaats was. Reden voor Driestroom om de franchiseovereenkomst per 22 december 2020 op te zeggen.

advertentie
advertentie