Afbeelding
Foto: Pixabay

TL verlichting van parkeergarage vervangen door LED? 2 opties!

16 december 2021 om 08:56 Partnercontent

In de afgelopen 10 jaar heeft de bliksemsnelle vooruitgang in LED-prestaties de gloeilamp van Thomas Edison, die ons al meer dan een eeuw verlicht, en zijn halogeenvarianten naar het museum verbannen. Fluorescentiebuizen, hoewel zuiniger, ondergaan momenteel hetzelfde lot: de ‘compacte fluorescentielamp’ wordt niet meer gemaakt en de TL lamp, vaak neonbuis genoemd, wordt systematisch vervangen door LED’s. Ook bij verlichting parkeergarage wordt dit regelmatig gedaan. Vreemd is dit niet. De TL buis was dan wel lange tijd de duurzaamste en zuinigste verlichting, maar inmiddels is dit niet meer het geval. Hieronder lees je wat de voordelen van LED lampen die je kunt kopen op Prolumia zijn ten opzichte van de TL lampen. 

Onmiddellijke ontsteking

En geen geknipper van de lampen! Opgemerkt moet worden dat in grote installaties (fabrieken, werkplaatsen, enz.), de verlichting van de TL buizen een ‘reactieve stroom’ veroorzaakt die leidt tot energieverliezen die toch worden gefactureerd en het noodzakelijk maakt om dure versterkte installaties te ontwerpen, die bij LED’s niet meer nodig zijn. Ook in parkeergarages is dit het geval.

Lager verbruik

Een LED buis verbruikt 2/3 minder energie dan een TL. Er is geen ontstekingssysteem, de zogenaamde starter, voor nodig, wat veel energie kost bij de TL lampen. Dit lagere stroomverbruik maakt het mogelijk om de extra aanschafkosten van LED buizen in één jaar terug te verdienen in vergelijking met conventionele TL buizen. Vervolgens kun je dus eigenlijk alleen maar winst maken doordat je lang kunt genieten van de LED lampen in je parkeergarage. 

Langere levensduur

50 duizend uur in plaats van 10 duizend uur, dat is 5 keer meer! Dit voordeel is vooral interessant voor professionals, aangezien TL-buisarmaturen vaak aan hoge plafonds worden gemonteerd (hallen, werkplaatsen, entrees van gebouwen, straatlantaarns voor buiten, enz.). Dit wordt ook gedaan in parkeergarages. Ze vereisen daarom de tussenkomst van technici die in staat zijn om op hoogte, op ladders te werken. Dit alles vergt tijd en materiaal, en dus kosten, die nu 4 van de 5 keer vermeden worden.

Meer weerstand

De LED lampen werken nog beter bij koud weer. Ze zijn ook sterker omdat ze gemaakt zijn van plastic in plaats van glas. Anderzijds tolereren ze geen hoge temperaturen: een temperatuur van meer dan 45 graden Celsius leidt tot een exponentiële vermindering van de levensduur. In Nederland zul je hier gelukkig normaal gesproken geen last van hebben in een parkeergarage.

Als je de TK verlichting van je parkeergarage wilt vervangen door LED heb je twee opties:

LED panelen

Deze rechthoekige, vierkante of ronde panelen zijn samengesteld uit ingekapselde LED-chips die een krachtig, diffuus en gelijkmatiger licht uitstralen dan LED-buizen.

  • Ze zijn dimbaar en verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen.
  • Sommige kunnen ook vervaagd gekleurd licht geven.
  • Ultraplat , ze kunnen esthetisch in of aan het plafond worden geïntegreerd
  • Ze zijn nog steeds iets energiezuiniger dan LED-buizen.

LED buizen

Door te kiezen voor LED-buizen kunnen bestaande armaturen behouden blijven. Wanneer echter een LED-buis wordt geïnstalleerd in een armatuur die is ontworpen voor een TL, gaat een deel van de helderheid op de verlichte oppervlakken verloren. De optiek van deze armaturen is namelijk ontworpen om het licht efficiënt te reflecteren, door middel van reflectoren, van een ronde bron die in alle richtingen uitstraalt.

advertentie
advertentie