Afbeelding
Kuun Jenniskens

Openbaar vervoer: streven naar goede verbindingen met de stad en de regio

10 december 2021 om 16:43 Verkeer en vervoer

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is ver vooruit werken, maar er komt een nieuwe aanbesteding voor het Openbaar Vervoer voor de periode 2025 tot 2035 en de gemeente Wijk bij Duurstede kan daar nu input op geven. 

door Kuun Jenniskens

In een memo aan de raad formuleerde het college aan aantal uitgangspunten. De gemeente wil graag dat in Wijk één busmaatschappij blijft rijden - nu is dat voornamelijk Qbuz. De bussen worden vanaf 2028 emissieloos. Het uitgangspunt is om de huidige routes te behouden. Lijn 41 heeft nu een sterrenstatus als buslijn, daarom zal deze zo goed als zeker met hoge frequentie blijven rijden. Streven is dat lijn 41 helemaal tot Utrecht Centraal blijft rijden, ook handig voor Wijkenaren die naar het Diaconessen ziekenhuis willen reizen. De provincie neigt naar overstaphaltes Bunnik en het stadion omdat anders de stad qua verkeer dichtslibt. Wijk bij Duurstede gaat pleiten voor rechtstreeks naar het station rijden. 

Verder wil het college betere verbindingen met Houten, Nieuwegein en de Utrechtse Heuvelrug. In de regio komt er met deze gemeenten en Bunnik een gesprek om dit regiovervoer goed op poten te zetten, waarbij Odijk Zuid dan eventueel een regionaal knooppunt zou kunnen worden.

Tijdens een Voorbespreking op 7 december konden raadsleden hun mening geven. De PCG vroeg of lijn 241 richting Kanaaleiland weer kan worden toegevoegd. D66 wil een betere verbinding met station Houten. GroenLinks vroeg ook aandacht voor comfort, in die zin dat reizigers overdekt kunnen wachten in een bushokje. BB vroeg om beter te kijken naar de toegankelijkheid van bushaltes voor minder validen. Het CDA vroeg vooral  ook flexibel te kijken omdat er zoveel ontwikkelingen zijn, zoals vervoer over water. De SP wilde weten of er ook investeringen worden gedaan buiten de stad Utrecht, omdat er nu zoveel miljoenen omgaan in tramlijnen. De VVD vroeg zich af of de remise die bussen wel kan laden, of het elektriciteitsnetwerk dat wel aan kan? Al deze zaken worden toegevoegd aan het stuk dat het college eind dit jaar indient bij U10 en de provincie Utrecht.

advertentie
advertentie