Afbeelding
Pixabay (gratis)

Schil met Pit doet voorstel fietsparkeren in binnenstad

3 november 2021 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Volgens Schil met Pit (SmP) is er in de binnenstad veel overlast van geparkeerde fietsen die her en der op stoepen staan waardoor mensen er niet goed langs kunnen. Oplossing zou zijn om fietskluizen in de binnenstad te plaatsen.

De probleemanalyse van SmP luidt als volgt: bezoekers kunnen hun rijwielen legaal of illegaal op veel plaatsen kwijt. Het probleem van veel bewoners in de binnenstad is dat bij veel woningen de achtertuin alleen door het huis bereikt kan worden. Dus stallen hun zij hun fietsen dikwijls op straat. Maar ook bij binnenstadswoningen die wel een bereikbare berging hebben blijken nogal eens aantallen fietsen op de trottoirs te staan.

Handhaving in dit opzicht is er niet of nauwelijks. Fietsen worden kriskras in de openbare ruimte gestald. Dit geeft een rommelig beeld van de historische binnenstad, maar erger nog: trottoirs of zijstroken van de openbare weg worden geblokkeerd. Bezoekers en bewoners met kinderwagens, rollators moeten hier langs zien te komen terwijl het fiets en autoverkeer doorraast, aldus SmP.


OPLOSSING IS FIETSKLUIZEN De oplossing van SmP is: fietsen van bewoners kunnen worden gestald in door de gemeente geplaatste fietskluizen of fietshangars. In binnensteden zoals Utrecht worden dit kennelijk al toegepast. Volgens SmP moeten deze fietskluizen verspreid over de binnenstad worden geplaatst zodat deze op korte afstand van de gebruikers beschikbaar zijn.


WAAR? Schil met Pit heeft ook over locaties in de binnenstad nagedacht. Geschikte plekken voor dergelijke fietsenstallingen zijn volgens SmP: achter de RK-kerk tegen de muur langs het Walplantsoen; op het Walplantsoen bij de Wildemanssteeg en bij Plantsoensteeg; bij het parkeerterrein tussen de Muntstraat en de Mazijk (dat gaat wel ten koste van 2 of meer parkeerplaatsen); het terrein achter de Grote Kerk; en bij de Dijkstraat tegen de beermuur.

TE HUUR Hoe groot is zo’n fietskluis? De afmeting van een enkele fietskluis is voor één fiets (0,85 x 2,05 x 1,35 m). Een fietstrommel of hangar is geschikt voor 5 fietsen (2,50 x 2,50 m). De aanschafkosten voor variëren rond de 750 euro per plaats. In Utrecht is de huur voor een plaats in een fietstrommel 68 euro per jaar en voor een kluis is dat 105 euro. De gemeente zou vooraf een inventarisatie moeten doen of hiervoor in de binnenstad voldoende belangstelling is, vindt SmP. Mocht de gemeente het fietsparkeren willen gaan faciliteren dan noemt SmP het verstandig om op te treden als fietsen langdurig op straat worden gestald.

door Kuun Jenniskens

advertentie
advertentie