Een prachtige plek voor de zwaluwen aan de Oeverstraat
Een prachtige plek voor de zwaluwen aan de Oeverstraat Bart Ebbinge

Aandacht voor de zwaluw

6 juni 2018 om 15:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE 2018 is het Jaar van de huiszwaluw. Het aantal broedparen in de woonkernen van de gemeente is sterk teruggelopen. Daarom vraagt de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede uw hulp. De Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede heeft een werkgroep Zwaluwen ingesteld die zich vooral bezighoudt met de huis- en gierzwaluw.  Bart Ebbinge en Lodewijk Bergsma zijn beide inwoner van de binnenstad en ook bij hun huizen aan de Dijkstraat zijn nestjes te vinden. Zij vertellen over hun ervaringen.

Ali van Vemde

Het wordt een ontmoeting in de tuin. De verrekijker ligt op de tuintafel. Hier wonen vogelliefhebbers. Ter duidelijkheid vooraf aan het gesprek: "Het zijn vooral onze vrouwen die hier mee bezig zijn. Zij houden het allemaal dagelijks keurig bij en tellen de vogels, niet alleen de zwaluwen. Zij geven door hoeveel ze er hebben gezien en geven dat wekelijks door aan Sovon. Door dit lange tijd bij te houden, ontstaat een goed beeld." Of het nu zo slecht gaat met de huiszwaluw, daarvan zijn Bart en Lodewijk niet zo van overtuigd. "De zwaluwen overwinteren in Afrika. Er is veel noordenwind geweest en we hebben het idee dat het daarom dit jaar wat vertraagd is. Maar we zijn er van overtuigd dat ze ook nu weer zullen gaan nestelen." Regelmatig zijn er berichten dat het slecht gaat met sommige vogels, zoals enkele jaren geleden de huismus. Nu zijn ze er weer volop. Bart Ebbinge vertelt: "We hebben nestkastjes aan de voorzijde van het huis maar ook aan de achterzijde. Het leukst is het natuurlijk als ze zelf nesten bouwen, maar het kan ook met kunstnesten." Lodewijk Bergsma vertelt dat bij hem de nesten zijn te vinden bij de schuur. De huiszwaluw bouwt een komvormig nest van klei en zand. Dat doen ze bij huizen van baksteen en beton. Deze vogels eten grote hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten. In de binnenstad zijn heel wat nesten te vinden. Zo vliegen de vogels af en aan, zoals goed is te zien op de hoek Dijkstraat/Oeverstraat.

DE NATUUR "Er zijn constant veranderingen in de natuur," vertelt Bart. "We willen de natuur naar onze hand zetten. Sommige vogelsoorten verdwijnen, maar daar komen weer andere voor terug. Soms gaat het slecht met een vogelsoort, maar vaak herstelt het zich wel weer. Natuurbescherming zoekt de dingen eruit die slecht gaan en vraagt daar aandacht voor." Ieder jaar onderzoeken Vogelbescherming en Sovon een vogelsoort, dit jaar is dat de huiszwaluw. Door elke week een paar nesten van een kolonie te observeren en een nestformulier bij te houden, kunt u hierbij helpen. Dit kan via www.sovon.nl/huiszwaluwnestonderzoek.

LOKAAL De werkgroep Zwaluwen van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren en te helpen bij het beschermen en vermeerderen van de nesten. Vanwege de overlast door uitwerpselen worden de nesten nog wel eens verwijderd. Dit is simpel op te lossen: door het ophangen van mestplankjes wordt de overlast al veel minder. De werkgroep helpt met het verstrekken van de mestplankjes en het eventuele ophangen. Kunstnestjes kunnen op geschikte plaatsen de vogels aanzetten tot nestelen. Vaak bouwen ze daar dan zelf natuurnesten tegenaan. Tegen een sterk verlaagde kostprijs worden de kunstnesten en mestplankjes voor de huiszwaluw aangeboden. Voor de gierzwaluwen zijn kunstkasten verkrijgbaar. Omdat het belangrijk is dat de huiszwaluwen geschikte klei vinden dichtbij de nestgebieden, graaft de werkgroep langs de rivier kleipoelen. In Cothen en Langbroek hebben de vogels minder problemen met het vinden van basismateriaal.

INFORMATIE Deze activiteit van de Vereniging Natuur en Milieu wordt financieel ondersteund door 'Groen aan de Buurt'. Info werkgroep Zwaluwen: voor Cothen Corrie Jaarsma (0343 563022), Langbroek Jos Sinninghe (06 10854201) of e-mail zwaluwgroepwijk@vnmw.nl

Bart Ebbinge en Lodewijk Bergsma met daarboven de nesten
advertentie
advertentie