Uitleg windturbines monteren
Uitleg windturbines monteren resinbeeld

Boos om plaatjes

9 mei 2021 om 12:38 Lokaal Deel je nieuws

In een de column van de windturbinelobby werd een dringende oproep gedaan aan RES in Beeld (bekend van TV). De vraag is hoe RES in Beeld afbeeldingen maakt van toekomstige windturbines. Hoewel de uitleg op onze website te vinden is willen we dat graag hier nogmaals uitleggen, zodat meer mensen het kunnen doen.

Het proces is vrij recht-toe-recht-aan: Het begint met de overheidsdocumenten die publiek toegankelijk zijn. Voor het Weteringgebied zijn dat het Pondera rapport van de Krommerijngemeenten en het U16 concept RES-bod. Daar wordt het weteringgebied genoemd als mogelijk gebied voor windturbines. De hoogte van moderne windturbines is 240 meter. Dat is ook de hoogte van de turbines die aan de Houtense kant van het kanaal komen. Verder weten we dat de gemeente 400 meter afstand tot woningen wel okay vindt.

Met deze feiten op zak gaan vrijwilligers op pad om foto’s of video te maken. Die beelden bewerken we dan. Voor Video gebruiken we geavanceerde software die ook in de filmindustrie wordt gebruikt om dingen te verbeelden die er niet zijn. Een tijdrovende handeling, maar de resultaten zijn geweldig en onbetwist. Foto is makkelijker: Je gebruikt de bekende afstanden en hoogtes om de nog niet aanwezige windturbines te schalen. Zoals in bovenstaand voorbeeld uit Culemborg.

Deze methode is zowel simpel als doeltreffend. Voor het weteringgebied wordt het plaatje danook zoals het op onze site staat: Tweehonderdveertig meter hoge mogelijke windturbines volgens de overheidsdocumenten op 400 meter van de huizen. Voor onze film over het Amsterdam-Rijnkanaal aan de Wijkse kant gaat precies hetzelfde op: 240 meter hoge windturbines op 400 meter van woningen.

De “energietransitie” is volgens de columnist al erg genoeg, want die doet pijn. Waarom doet de windturbinelobby zo krampachtig over plaatjes? De RES-directeur heeft zelf aangegeven dat de overheid de afbeeldingen moet gaan maken. Dat doet de overheid nog steeds niet. Om die reden doen wij het nog. Heeft de miljarden subsidie opstrijkende windlobby liever niet dat de inwoners zien wat ze van plan zijn? 

Voor RES in Beeld maakt het niet veel uit; Wij maken plaatjes. Of mensen die nou lelijk of mooi vinden, dat maakt voor ons niet zoveel uit. Ons doel is “de grootste verbouwing van Nederland ooit” in beeld te brengen. En daarmee doen we het werk van de overheid, die dat eigenlijk zou moeten doen.

advertentie
advertentie