Grafiek productie windenergie en zonne-energie per dag
Grafiek productie windenergie en zonne-energie per dag G-J van Ulzen

Factcheck! Kunnen windturbines het hele jaar energie leveren aan het stroomnet?

8 februari 2021 om 10:56 Lokaal Deel je nieuws

Factcheck!

Zijn zonne- en windenergie een zichzelf balancerende combinatie? Op ditiswijk.nl zegt Hans Marchal, wethouder van Wijk bij Duurstede: “....Windmolens zijn bovendien nodig om het hele jaar energie te kunnen leveren voor ons stroomnet. Zonnepanelen doen het immers alleen overdag en veel minder in de winter.”

De suggestie is dat windenergie het dagelijkse wegvallen van zonne-energie (en het verminderd aantal zonne-uren in de winter) compenseert. 

Stroom is een vraaggestuurd produkt. Zolang er geen economisch rendabel opslagsysteem is moeten consumptie en productie in balans blijven. Dat is met zon en wind onhaalbaar: je kan niet regelen dat de zon schijnt en de wind waait als de consumptie dat vraagt. De gemeente stelt dat zonne energie en windenergie elkaar aanvullen. 's Nachts schijnt de zon niet, en dat zou door windenergie opgevangen moeten worden. Dat zou alleen kunnen als de zon en de wind een afspraak daarover hebben gemaakt. De grafiek laat de productie aan zonne- en windenergie zien. Oranje is zon, blauw is wind. Er is geen afspraak tussen de zon en de wind. Ook bij weinig zon zijn er dagen zonder wind. Het is niet zo dat het 's nachts altijd voldoende waait. De productie van beiden samen varieert (in deze grafiek) van 0 tot 5% van het verbruik. Conclusie: de stelling "Windmolens zijn bovendien nodig om het hele jaar energie te kunnen leveren voor ons stroomnet" is onwaar!

Gascentrales zijn nodig om de onbalans van zon en wind op te vangen. Windenergie kan niet zonder gas.

(complete uitleg: https://groene-rekenkamer.nl/6923/gaat-100-wind-zonnestroom-werken-spoiler-nee-nooit/)

advertentie
advertentie